|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 19:12 Wiara.
|
|
|
| Czym jest dla was wiara ? Nasz kraj jest podobno w 90% krajem katolickim a co z innymi ? Co sądzicie np. o protestantach ? Czy ich wiara jest prawdziwa ? |
|
gabula57
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 2 Miejsce w rankingu: 1 Aktywność (pkt): 407
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 19:36
|
|
|
| Halo ! Nie ma chętnych do dyskusji? |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 11:04 Re: Wiara.
|
|
|
| gabula57 napisał/a: | | Czym jest dla was wiara ? Nasz kraj jest podobno w 90% krajem katolickim a co z innymi ? Co sądzicie np. o protestantach ? Czy ich wiara jest prawdziwa ? |
A po czym poznajesz, która wiara jest prawdziwa? Czy jak jestem buddystką, muzułmanką to moja wiara jest fałszywa?
O protestantach mam takie samo zdanie jak o innych religiach. Oceniam człowieka, nie to w co wierzy i jakiego jest wyznania. Protestanci są takimi samymi ludźmi jak katolicy. Są wśród nich dobrzy wierzący jak i ci źli.
"Wiara jest miłością do tego, co niewidoczne;
ufnością w to, co niemożliwe
i nieprawdopodobne."
Johann Wolfgang von Goethe
Tym jest właśnie wiara dla mnie. |
|
Tania
Marzycielka Moderator
Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 6 Aktywność (pkt): 105
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 21:50
|
|
|
| Wiesz dlaczego zadałam to pytanie/ Bo na innym forum dowiedziałam sie że protestant to nie człowiek, że jego wiara jest fałszywa,że tylko katolik i nikt więcej. Jak ci się to podoba ? |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 22:09
|
|
|
Wcale mi się to nie podoba. Ktoś, kto napisał coś takiego ma chyba problemy z myśleniem.
Nie rozumiem jak można coś takiego pisać i wierzyć w to. Przecież to niedorzeczne. Katolik ma być lepszy od protestanta? Z okazji czego? W końcu i tak obie religie wywodzą się z jednego pionu, tylko rozdzieliły się po drodze. Więc może o to chodzi? Że ktoś w pewnym momencie poszedł swoją drogą?
Gdy ktoś mi mówi, że katolik jest lepszy od człowieka innego wyznania, śmieję mu się w twarz. Bo człowiek może być lepszy od drugiego poprzez swoje uczynki, nie wiarę. I niby dlaczego katolicyzm ma być lepszy od np. buddyzmu, który jest o wiele starszy.
Wiesz, szkoda mi ludzi z takim nastawieniem. Gdy słyszę, że protestant to nie człowiek to mam wrażenie jakbym słychała bełkotu jakiegoś fanatyka z sekty. Zero sensu... |
|
Tania
Marzycielka Moderator
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 22:13
|
|
|
| Podzielam twoją opinię. Dlatego na tamtym forum już nie piszę. |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2008 22:30
|
|
|
| I słusznie. Bo nie można dzielić ludzi na lepszych i gorszych patrząc na to w co wierzą. |
|
Tania
Marzycielka Moderator
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 00:09
|
|
|
| Rozumiem, że Islamistów równiez rozumiecie. Lejącą się krew, setki tysięcy zabitych ludzi i ciągłe konflikty. Dlaczego my nie potrafimy publicznie mówić co dobre i złe. Ludzie, którzy szanują wszystkich i wszystko są nijacy, bezpłciowi. |
|
Wierzący
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 18:57
|
|
|
Tak to jest jak się czyta i nie rozumie.
Muzułmanie to też ludzie i nie możesz oceniać ich wiary na podstawie tego co zrobiło kilku z nich. Nie każdy muzułmanin jest zły, nie każdy podkłada bomby i morduje ludzi. Wśród nich są też tacy, którzy są bardziej tolerancyjni względem innych religii niż ty. Tak samo jak nie każdy katolik jest dobry, wśród nich też zdarzają się mordercy. I jeśli tacy są to od razu mam zakładać, że ta wiara jest niedobra? Zastanów się.
I po raz ostatni mówię: szanuje się człowieka za to kim jest, a nie w co wierzy. I jeśli twoim zdaniem oznacza to, że jestem nijaka i bezpłciowa, to proszę bardzo, mogę taka być. Przynajmniej nie jestem tak ograniczona jak ty w swoim mysleniu. |
|
Tania
Marzycielka Moderator
|
0
|
|
|
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 19:09
|
|
|
Oceniam człowieka, nie to w co wierzy i jakiego jest wyznania. Protestanci są takimi samymi ludźmi jak katolicy. Są wśród nich dobrzy wierzący jak i ci źli.
Zupełnie sie z tym zgadzam . moim zdaniem każdy człowiek ma zasady , według nich żyje itp. ja mam zasady średniowiecznego rycerza , tzn nie wszystkie zasady przestrzegam ale mam takie wyjątkowe : wierność , Bóg i honor . przyjaźń nawet jest dla mnie ważniejsza do miłośni . naprawdę ja jestem gotów poświęcić wszystko dla kumpla . liczy sie to jakim jesteś na zewnątrz i wewnątrz ,a na pewno nie to że wyznajesz inną wiarę i jesteś gorszy to bźdura |
|
karol a
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 24, 2008 00:18
|
|
|
Wielu ludziom zdarzają sie takie momenty w życiu że zastanawiają sie nad sobą : kim są co robią na tym szarym zapomnianym świecie. Możliwe że dochodzą do swego początku bytu na ziemi – misji jaką muszą spełnić , kiedy dochodzi do tego że jest tym wybranym targają nim wielkie wewnętrzne przeżycia . Czy to Bóg mnie wybrał do tego , może sam sobie w mawiam tą śmieszną historyjkę ? Zadaje sobie pytania (bardzo dużo pytań) lecz nie znajduje odpowiedzi na wszystko , coś w środku mówi mu że musi iść na przód , ciągnąć ten ciężar dalej którym obarczył go sam Bóg . Ciężko takiej osobie jest żyć z tym wszystkim – jak tu pogodzić problemy codzienne z tym wszystkim naraz , nie widać końca kłopotów , cały czas coś jak nie choroby (np.) to coś innego , codzienność : ludzie, obowiązki . Czy taki człowiek może znaleźć czas na tą misję , chyba że zostawi wszystko , rzuci i da się ponieść temu w środku , sile która każe mu dążyć do wykonania planu Bożego . Same pytania , najlepsze teraz : nawet gdy czujesz tą obecność tuż obok ciebie samego Boga , nie masz siły dalej iść ścieżką wyznaczoną przez Niego . Co dalej czekasz ? Te problemy i wszystko naraz przygniata biednego człowieka do ziemi , nie dając mu siły chociaż do spojrzenia w górę . Możliwe że problemy z czasem same ustąpią i wtedy jest szansa do działania.
|
|
karol a
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 4 Aktywność (pkt): 248
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 24, 2008 23:43
|
|
|
Nie wiem karolu co ci odpowiedzieć. Mnie przygniotły ostatnio moje problemy, nie wiedziałam co mam robić, jak sobie z tym wszystkim poradzić.Wołałam do Boga
przez całą noc, na przemian płakałam i przepraszałam że płaczę, i tak całą noc.
Rano zadzwoniłam do mojego pastora,poprosiłam o rozmowę i on uprzytomnił mi
że przecież jestem dzieckiem Bożym, że jako Jego dziecko powinnam Mu zaufać,
oddać wszystkie problemy a nie użalać się nad sobą.Ja to wszystko wiem ale czasem
mam takie chwile załamania i wtedy szatan szaleje, cieszy się.Powiedziałam --dość
Nie dam mu się. Przemodliłam a właściwie wymonologowałam z Panem Bogiem
i ulżyło mi. Pan dał mi spokój w sercu,i choć szatan cały czas próbuje to ja szybko
uciekam w modlitwę, bo zdaję sobie sprawę z tego że jak mu się teraz poddam to
ciężko będzie mi sie podnieść. A ja chcę być i żyć z Jezusem, i to właśnie On daje
mi siły do życia. |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 09:48
|
|
|
| Wiara to nacechowane pewnością oczekiwanie rzeczy spodziewanych, oczywisty przejaw rzeczy realnych, choc nie widzianych.*****@ |
|
kaska34
kaska34 Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 125 Aktywność (pkt): 4
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 17:58
|
|
|
Kasiu? Jakich rzeczy spodziewanych oczekiwanie? Jaki przejaw realu?
Moja wiara nie ma nic wspólnego z Twoim widzeniewm czy tez tego co gdzies przeczytałaś ... |
|
Ann
Ann Użytkownik
Pomógł: 2 razy Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywność (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 21:34
|
|
|
mamy życ dzięki wierze, a nie dzięki widzeniu. Wierzymy w coś czego nie możemy zobaczyc, a jednak wiemy że to istnieje. Sięgnij do Biblii jeśli ją posiadasz przeczytaj Hebrajczyków 11:1 |
|
kaska34
kaska34 Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 125 Aktywność (pkt): 4
|
0
|
|
|
|
|