|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 09:42 Szybkie kulinaria
|
|
|
Na dobry początek...hmm ... ? Może to co wczoraj sprawdziłam .
Napoleonka bez pieczenia
5 szklanek mleka
budyń śmietankowy
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 opakowania krakersów(duże najlepiej sezamowe, a jeśli ktoś lubi lekko osolone)
Sposób wykonania:
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.
Połowę krakersów ułożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów.
Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. |
|
Ann
Ann Użytkownik
Pomógł: 2 razy Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywność (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 12:04
|
|
|
Mniam mniam --wygląda apetycznie i tanio.!!!! Muszę spróbować |
|
gabula57
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 2 Miejsce w rankingu: 1 Aktywność (pkt): 407
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 14:51
|
|
|
Cicho , głucho.. a tu goście za 15 minut, ratunku!!!
Sałatka krabowa
Składniki:
2 opakowania makaronu ryżowego (niteczki)
1 duża puszka kukurydzy
10 średnich ogóreczków kiszonych
3 czerwone papryki
15 paluszków krabowych
majonez
pieprz
sól
Wykonanie:
Makaron ugotować i ostudzić. Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Na koniec dodać majonez, sól i pieprz do smak.
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 ]
Widzę , ze wielkiego zainteresowania niema... Szkoda , bo to dział szeroki jak ocean.To moze coś z własnej działki zarzucę aby spowodować choc niewielki smaczek.
Masło orzechowe
A więc jest to przepis prosty , szybki i smaczny -taki rach, ciach , ciach .
Dowolna ilość orzechów ziemnych mielemy,miksujemy albo jak ja mielę w młynku do kawy , tak aby osiągnąć konsystencję drobno zmielonej kawy , do tego wlewamy olej słonecznikowy, albo z oliwek , gnieciemy to wszystko na masę podobna do dobrze wyrobionej plasteliny. W zależności kto co lubi dodajemy albo ciut soli albo cukier puder i dalej ucieramy. Super sprawa masełko.
Sorki za dramatyczny opis wykonania, a reszta to łatwizna..
To co wyżej nieweim dlaczego zostało dodane ale chciałam umieścic jako nowy przepis jakby co to chodzi o mój własny projekt na masło orzechowe.Widzę , ze wielkiego zainteresowania niema... Szkoda , bo to dział szeroki jak ocean.To moze coś z własnej działki zarzucę aby spowodować choc niewielki smaczek.
Masło orzechowe
Dowolna ilość orzechów ziemnych (prażonych nie solonych)mielemy,miksujemy albo jak ja mielę w młynku do kawy , tak aby osiągnąć konsystencję drobno zmielonej kawy , do tego wlewamy olej słonecznikowy, albo z oliwek , gnieciemy to wszystko na masę podobna do dobrze wyrobionej plasteliny. W zależności kto co lubi dodajemy albo ciut soli albo cukier puder i dalej ucieramy. Super sprawa masełko.
|
|
Ann
Ann Użytkownik
Pomógł: 2 razy Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywność (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 10:06
|
|
|
Ciasto francuskie z szynką i pieczarkami:)
Kupujemy w biedronce ciasto francuskie:) (bo jest najtaniej, a dobrej jakości, ok 3 zł)
Szyneczka
Pieczarki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany.
Szynkę i pieczarki podsmażamy, doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, nakładamy farsz i zawijamy w roladę.
Pieczemy na termoobiegu 15-20 minut (sprawdzamy co jakiś czas czy się nie przypala).
Podawać ciepłe albo podgrzane w mikrofalówce:) |
|
Agata
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 139 Aktywność (pkt): 3
|
0
|
|
|
|
|
|