Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow U¿ytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny U¿ytkowników Spo³eczno¶æ Eksperci Zaloguj

Login: Has³o:
pamiêtaj
Nie masz konta? Zarejestruj siê!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona G³ówna » Kulinaria » [przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)
[przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)
Wiadomo¶æ Autor
Wys³any: Czw Mar 13, 2008 12:08   [przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)

Sk³adniki :

* 500 g m±ki pszennej
* 40 g dro¿d¿y
* 250 ml ciep³ej wody
* p³aska ³y¿eczka soli
* pó³ ³y¿eczki cukru
* 2 ³y¿ki oliwy

Przepis :

Dro¿dze rozprowadziæ z cukrem i ciep³± wod±, wymieszaæ z ok. 4 ³y¿kami m±ki, przykryæ i odstawiæ na 15 minut a¿ wyrosn±.
Do m±ki z sol± wlaæ rozczyn dro¿d¿owy i wymieszaæ i zagnie¶æ do¶æ miêkkie ciasto (je¶li bêdzie za twarde, wlaæ jeszcze trochê wody), dolaæ oliwê, wszysto razem ponownie zagnie¶æ.
Ciasto powinno sprawiaæ wra¿enie, jakby chcia³o ju¿ zacz±æ rosn±æ.
I to wszystko, mo¿na siê zaj±æ nadzieniem. Ciasto nie musi rosn±æ nie wiadomo ile, mo¿na je w piêæ minut po zagnieceniu rozwa³kowaæ i prze³o¿yæ na blachê. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których bêdziemy przygotowywaæ sk³adniki na farsz.

Rada: Najlepiej rozwa³kowaæ ciasto na trochê wiêkszy placek ni¿ forma, a potem w brzegi zawin±æ paseczki sera ¿ó³tego. Ser stopi siê podczas pieczenia, a ciasto zrobi siê bardziej apetyczne, pamiêtajcie ¿eby na trochê wy¿szy brzeg z serem ¿ó³tym nie nak³adac ju¿ nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, mo¿na go ewentualnie odrobinê posmarowac sosem pomidorowym dla koloru.

hernikus
U¿ytkownik

Pkt. ³±cznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 12
Aktywno¶æ (pkt): 81

UP 0 DOWN  

Wys³any: Czw Mar 13, 2008 16:17   

Stary ja tam wole Telefon do pizzeri wykonaæ i problem z g³owy :razz:

Mati
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 29
Aktywno¶æ (pkt): 29

UP 0 DOWN  

Wys³any: Czw Mar 13, 2008 18:06   

a ma ktos z was przepis na sos czosnkowy z de grasso lub podobny ?

klakson
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 28
Aktywno¶æ (pkt): 29

UP 0 DOWN  

Wys³any: Czw Mar 13, 2008 22:28   

klakson napisa³/a:
a ma ktos z was przepis na sos czosnkowy z de grasso lub podobny ?

Widzê wiesz co dobre :mrgreen: te¿ próbowa³em go zdobyæ z tego co wiem pracowniczka która go robi w de grasso podpisa³a papierek ¿e nie poda przepisu nikomu, wielka szkoda... :sad:

Kamil2008
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 66
Aktywno¶æ (pkt): 12

UP 0 DOWN  

Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 08:26   

Te¿ jad³em w de grasso ale jako¶ mi nie smakuje :wink:

Gehu
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 55
Aktywno¶æ (pkt): 14

UP 0 DOWN  

Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 17:34   

ja mam gdzies na komuterze przepis na tego typu sos i nic mi nie wiadomo ze podpisuja jakies zaswiadczenie zeby nie podawac nikomu a zreszta kto to sprawdzi ?

marysia
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 23
Aktywno¶æ (pkt): 35

UP 0 DOWN  

Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 23:20   

Mati napisa³/a:

Popieram

Marcin177
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 111
Aktywno¶æ (pkt): 6

UP 0 DOWN  

Wys³any: Sro Maj 28, 2008 09:12   

marysia napisa³/a:
ja mam gdzies na komuterze przepis na tego typu sos i nic mi nie wiadomo ze podpisuja jakies zaswiadczenie zeby nie podawac nikomu a zreszta kto to sprawdzi ?

Tak jest ¿e zanim podadz± przepis najpierw musi podpisaæ papierek ¿e nie przekarze go dalej

Sonic17
U¿ytkownik

Miejsce w rankingu: 40
Aktywno¶æ (pkt): 21

UP 0 DOWN  

Wys³any: Wto Lip 01, 2008 15:11   

kocham de grasso maj± pyszne pizze, ale czasem nachodzi mnie ochota zrobic pizze samemu, tak for fun ^^

geko19912
U¿ytkownik

Pkt. ³±cznie za posty: UP -1 DOWN
Miejsce w rankingu: 8
Aktywno¶æ (pkt): 88

UP 0 DOWN  

Wys³any: Sro Sie 06, 2008 15:46   

A ja tam mam gdzie¶ te przepisy na grasso, czy jakos tam ...Ja mam w³asn± koncepcjê na wiele róznych fajnych rzeczy, niekoniecznie wyszukanych , niekoniecznie sprawdzonych ..Jak mnie napadnie to po prostu biorê w gar¶æ wszystko to co potrzebne - tzn akurat to co mi siê we ³bie pomie¶cilo. I tworze , kombinuje , wymyslam ... Szkoda, ze nie zapisuje , zawsze ufam , ze nastêpnym razem tez mi tak wyjdzie. Tak powsta³a masa ró¿nych fajnych smaków...Pizza to u mnie akurat rzecz sezonowa...Wykorzystujê akurat to co ro¶nie... Lasy pe³ne grzybów... Uwielbiam eksperymentowaæ z przyprawami... Nie zdarzy³o mi siê zby komu¶ nie smakowa³o... Albo nie maja odwagi , aby siê przyzanaæ . :wink: W³a¶ciwie to ka¿da pora roku ma swoje smaki, swoje dania, swoje produkty do wykorzystania. Mia³am to szczê¶cie zamieszkaæ na wsi, wsi spokojnej , wsi weso³ej , gdzie z ekologi± za pan brat.. Zielone P³uca Polski. jestem najbardziej szczê¶liwym cz³owiekiem na tym Globie.Sad, warzywko w³asne , zdrowe mleczko , miêsko , owoce le¶ne, w³a¶ciwie to wszystko co dusza zapragnie oprócz egzotyki... Mam to wszystko pod rêk± .
Aby nie zgubiæ tematu - Pizza to jest to w czym ka¿dy moze siê wykazaæ , wszelkie opcje dopuszczalne, w³a¶ciwie mozna wszystko wykombinowac w tym temacie . Podstawa to dro¿d¿owe ciacho a to po prostu bajka.. ¿adna szczególna sprawa. A jesli chodzi o to co na wierzchu to po prostu tylko i wy³±cznie rzecz gustu , smaku, egzorcyzmów.. :wink:

Wszystkie chwyty dozwolone...

Ann
Ann
U¿ytkownik

Pomóg³: 2 razy
Pkt. ³±cznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 2
Aktywno¶æ (pkt): 272

UP 0 DOWN  

Wys³any: Czw Mar 12, 2009 10:36   

Mati napisa³/a:

Naj³atwiejszy i najszybszy sposób na pizze to telefon, ale takka w³asnorêcznie zrobiona pizza smakuje o niebo lepiej ni¿ ta z pizzerii

restaurator

Miejsce w rankingu: 90
Aktywno¶æ (pkt): 10

UP 0 DOWN  

Wys³any: Sob Kwi 11, 2009 21:01   

Pizze z da grasso s± pyszne. Sos czosnkowy te¿ przepyszny ale nie lubiê ich ketchupu :(

maxiuq

Pkt. ³±cznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 46
Aktywno¶æ (pkt): 18

UP 0 DOWN  

Wys³any: Pon Cze 08, 2009 10:01   

Dobry bia³y sos czosnkowy: troszkê majonezu, jogurt naturalny lub grecki, sól, pieprz, wycisn±æ do tego czosnek, ile kto lubi. Mo¿na dodaæ równie¿ inne przyprawy:)
Czerwony sos czosnkowy: keczup z Pudliszek (mo¿e byæ inny byle by³ gêsty), oregano, pieprz, papryka s³odka i ostra, wycisn±æ czosnek. Mo¿na dodaæ odrobinkê sosu sojowego:)
Pycha:)
A najlepsze jest to, ¿e intensywno¶æ smaku czosnku mo¿emy sami kontrolowaæ:)

Agata

Miejsce w rankingu: 139
Aktywno¶æ (pkt): 3

UP 0 DOWN  

Wys³any: Czw Gru 17, 2009 10:44   

Najlepszy sos czosnkowym ³atwy i szybki w zrobieniu to tak kupujecie przyprawê tzatzyki, jogurt naturalny i ogórek zielony- lub bez jak kto lubi. Kroimy ogórka na drobne kawa³ki, do miseczki wlewamy jogurt i dajemy przyprawê tzatzyki, a na koñcu wsypujemy pokrojonego ogórka. Mieszamy, odstawiamy na 15-20 min i gotowe:)

Go¶æ
Go¶æ

UP 0 DOWN  

Wys³any: Wto Gru 29, 2009 12:02   

Je¶li chodzi o tzatziki, to stosuje podobny przepis, tylko zamiast jogurtu u¿ywam serka homogenizowanego naturalnego (wtedy mam bardzo gêsty sos), a ogórka zielonego trê na tarce i odciskam z niego nadmiar wody (jak siê nie odci¶nie wody z ogóra, to wytr±ca siê ona pó¼niej w sosie). Uwielbiam tzatziki zw³aszcza w sezonie grillowym do wszelkiego rodzaju miêsiw :wink: :smile: :grin:

Kasia
Go¶æ

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona G³ówna » Kulinaria » [przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)