|
|
| Wiadomo¶æ |
Autor |
Wys³any: Czw Mar 13, 2008 12:08 [przepis] Moj przepis na pizze ! Dobry ! :):)
|
|
|
Sk³adniki :
* 500 g m±ki pszennej
* 40 g dro¿d¿y
* 250 ml ciep³ej wody
* p³aska ³y¿eczka soli
* pó³ ³y¿eczki cukru
* 2 ³y¿ki oliwy
Przepis :
Dro¿dze rozprowadziæ z cukrem i ciep³± wod±, wymieszaæ z ok. 4 ³y¿kami m±ki, przykryæ i odstawiæ na 15 minut a¿ wyrosn±.
Do m±ki z sol± wlaæ rozczyn dro¿d¿owy i wymieszaæ i zagnie¶æ do¶æ miêkkie ciasto (je¶li bêdzie za twarde, wlaæ jeszcze trochê wody), dolaæ oliwê, wszysto razem ponownie zagnie¶æ.
Ciasto powinno sprawiaæ wra¿enie, jakby chcia³o ju¿ zacz±æ rosn±æ.
I to wszystko, mo¿na siê zaj±æ nadzieniem. Ciasto nie musi rosn±æ nie wiadomo ile, mo¿na je w piêæ minut po zagnieceniu rozwa³kowaæ i prze³o¿yæ na blachê. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których bêdziemy przygotowywaæ sk³adniki na farsz.
Rada: Najlepiej rozwa³kowaæ ciasto na trochê wiêkszy placek ni¿ forma, a potem w brzegi zawin±æ paseczki sera ¿ó³tego. Ser stopi siê podczas pieczenia, a ciasto zrobi siê bardziej apetyczne, pamiêtajcie ¿eby na trochê wy¿szy brzeg z serem ¿ó³tym nie nak³adac ju¿ nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, mo¿na go ewentualnie odrobinê posmarowac sosem pomidorowym dla koloru. |
|
hernikus
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 12 Aktywno¶æ (pkt): 81
|
0
|
|
|
Wys³any: Czw Mar 13, 2008 16:17
|
|
|
Stary ja tam wole Telefon do pizzeri wykonaæ i problem z g³owy |
|
Mati
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 29 Aktywno¶æ (pkt): 29
|
0
|
|
|
|
Wys³any: Czw Mar 13, 2008 18:06
|
|
|
| a ma ktos z was przepis na sos czosnkowy z de grasso lub podobny ? |
|
klakson
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 28 Aktywno¶æ (pkt): 29
|
0
|
|
|
Wys³any: Czw Mar 13, 2008 22:28
|
|
|
| klakson napisa³/a: | | a ma ktos z was przepis na sos czosnkowy z de grasso lub podobny ? |
Widzê wiesz co dobre te¿ próbowa³em go zdobyæ z tego co wiem pracowniczka która go robi w de grasso podpisa³a papierek ¿e nie poda przepisu nikomu, wielka szkoda... |
|
Kamil2008
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 66 Aktywno¶æ (pkt): 12
|
0
|
|
|
Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 08:26
|
|
|
Te¿ jad³em w de grasso ale jako¶ mi nie smakuje |
|
Gehu
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 55 Aktywno¶æ (pkt): 14
|
0
|
|
|
Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 17:34
|
|
|
| ja mam gdzies na komuterze przepis na tego typu sos i nic mi nie wiadomo ze podpisuja jakies zaswiadczenie zeby nie podawac nikomu a zreszta kto to sprawdzi ? |
|
marysia
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 23 Aktywno¶æ (pkt): 35
|
0
|
|
|
Wys³any: Pi± Mar 14, 2008 23:20
|
|
|
| Mati napisa³/a: | Stary ja tam wole Telefon do pizzeri wykonaæ i problem z g³owy |
Popieram |
|
Marcin177
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 111 Aktywno¶æ (pkt): 6
|
0
|
|
|
Wys³any: Sro Maj 28, 2008 09:12
|
|
|
| marysia napisa³/a: | | ja mam gdzies na komuterze przepis na tego typu sos i nic mi nie wiadomo ze podpisuja jakies zaswiadczenie zeby nie podawac nikomu a zreszta kto to sprawdzi ? |
Tak jest ¿e zanim podadz± przepis najpierw musi podpisaæ papierek ¿e nie przekarze go dalej |
|
Sonic17
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 40 Aktywno¶æ (pkt): 21
|
0
|
|
|
Wys³any: Wto Lip 01, 2008 15:11
|
|
|
| kocham de grasso maj± pyszne pizze, ale czasem nachodzi mnie ochota zrobic pizze samemu, tak for fun ^^ |
|
geko19912
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 8 Aktywno¶æ (pkt): 88
|
0
|
|
|
Wys³any: Sro Sie 06, 2008 15:46
|
|
|
A ja tam mam gdzie¶ te przepisy na grasso, czy jakos tam ...Ja mam w³asn± koncepcjê na wiele róznych fajnych rzeczy, niekoniecznie wyszukanych , niekoniecznie sprawdzonych ..Jak mnie napadnie to po prostu biorê w gar¶æ wszystko to co potrzebne - tzn akurat to co mi siê we ³bie pomie¶cilo. I tworze , kombinuje , wymyslam ... Szkoda, ze nie zapisuje , zawsze ufam , ze nastêpnym razem tez mi tak wyjdzie. Tak powsta³a masa ró¿nych fajnych smaków...Pizza to u mnie akurat rzecz sezonowa...Wykorzystujê akurat to co ro¶nie... Lasy pe³ne grzybów... Uwielbiam eksperymentowaæ z przyprawami... Nie zdarzy³o mi siê zby komu¶ nie smakowa³o... Albo nie maja odwagi , aby siê przyzanaæ . W³a¶ciwie to ka¿da pora roku ma swoje smaki, swoje dania, swoje produkty do wykorzystania. Mia³am to szczê¶cie zamieszkaæ na wsi, wsi spokojnej , wsi weso³ej , gdzie z ekologi± za pan brat.. Zielone P³uca Polski. jestem najbardziej szczê¶liwym cz³owiekiem na tym Globie.Sad, warzywko w³asne , zdrowe mleczko , miêsko , owoce le¶ne, w³a¶ciwie to wszystko co dusza zapragnie oprócz egzotyki... Mam to wszystko pod rêk± .
Aby nie zgubiæ tematu - Pizza to jest to w czym ka¿dy moze siê wykazaæ , wszelkie opcje dopuszczalne, w³a¶ciwie mozna wszystko wykombinowac w tym temacie . Podstawa to dro¿d¿owe ciacho a to po prostu bajka.. ¿adna szczególna sprawa. A jesli chodzi o to co na wierzchu to po prostu tylko i wy³±cznie rzecz gustu , smaku, egzorcyzmów..
Wszystkie chwyty dozwolone... |
|
Ann
Ann U¿ytkownik
Pomóg³: 2 razy Pkt. ³±cznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywno¶æ (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wys³any: Czw Mar 12, 2009 10:36
|
|
|
| Mati napisa³/a: | Stary ja tam wole Telefon do pizzeri wykonaæ i problem z g³owy |
Naj³atwiejszy i najszybszy sposób na pizze to telefon, ale takka w³asnorêcznie zrobiona pizza smakuje o niebo lepiej ni¿ ta z pizzerii |
|
restaurator
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 90 Aktywno¶æ (pkt): 10
|
0
|
|
|
Wys³any: Sob Kwi 11, 2009 21:01
|
|
|
Pizze z da grasso s± pyszne. Sos czosnkowy te¿ przepyszny ale nie lubiê ich ketchupu |
|
maxiuq
Pkt. ³±cznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 46 Aktywno¶æ (pkt): 18
|
0
|
|
|
Wys³any: Pon Cze 08, 2009 10:01
|
|
|
Dobry bia³y sos czosnkowy: troszkê majonezu, jogurt naturalny lub grecki, sól, pieprz, wycisn±æ do tego czosnek, ile kto lubi. Mo¿na dodaæ równie¿ inne przyprawy:)
Czerwony sos czosnkowy: keczup z Pudliszek (mo¿e byæ inny byle by³ gêsty), oregano, pieprz, papryka s³odka i ostra, wycisn±æ czosnek. Mo¿na dodaæ odrobinkê sosu sojowego:)
Pycha:)
A najlepsze jest to, ¿e intensywno¶æ smaku czosnku mo¿emy sami kontrolowaæ:) |
|
Agata
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 139 Aktywno¶æ (pkt): 3
|
0
|
|
|
Wys³any: Czw Gru 17, 2009 10:44
|
|
|
| Najlepszy sos czosnkowym ³atwy i szybki w zrobieniu to tak kupujecie przyprawê tzatzyki, jogurt naturalny i ogórek zielony- lub bez jak kto lubi. Kroimy ogórka na drobne kawa³ki, do miseczki wlewamy jogurt i dajemy przyprawê tzatzyki, a na koñcu wsypujemy pokrojonego ogórka. Mieszamy, odstawiamy na 15-20 min i gotowe:) |
|
Go¶æ
Go¶æ
|
0
|
|
|
Wys³any: Wto Gru 29, 2009 12:02
|
|
|
Je¶li chodzi o tzatziki, to stosuje podobny przepis, tylko zamiast jogurtu u¿ywam serka homogenizowanego naturalnego (wtedy mam bardzo gêsty sos), a ogórka zielonego trê na tarce i odciskam z niego nadmiar wody (jak siê nie odci¶nie wody z ogóra, to wytr±ca siê ona pó¼niej w sosie). Uwielbiam tzatziki zw³aszcza w sezonie grillowym do wszelkiego rodzaju miêsiw |
|
Kasia
Go¶æ
|
0
|
|
|
|
|