Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Ciąża » Poród » Poród naturalny czy cesarka?
Poród naturalny czy cesarka?
Wiadomość Autor
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 21:54   Poród naturalny czy cesarka?

Dzień dobry wszystkim.

Za dwa miesiące mam rodzić i bardzo się tego boję. Lekarz odmawia ewentualnej cesarki, ale w prywatnej klinice za niewielką opłatą mogę jej dokonać i nikt nie będzie mnie pytał dlaczego tak chcę. Szkoda, bo byłoby mi łatwiej. Co sądzicie o obu tych porodach? Jestem nadal w kropce.

Wiola
Gość

UP 1 DOWN  

Wysłany: Sob Sie 23, 2008 22:58   

Uważam że cesarskie cięcie to tylko w wyjątkowym przypadku. Tylko wtedy gdy nie ma
innego wyjścia. Pamiętaj że to jest ingerencja w organizm , w sumie niepotrzebna.
A poród własnymi siłami .......no cóż ,poboli,poboli i przestanie. Miliony kobiet rodziły i
rodzą własnymi siłami i żyją. A potem mają co wspominać. Pamiętaj że każde otwarcie
naszego ciała wiąże się w przyszłości z przykrymi konsekwencjami.Przemyśl to.

gabula57
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 2 DOWN
Miejsce w rankingu: 1
Aktywność (pkt): 407

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sob Sie 23, 2008 23:43   

Swięta racja... poród naturalny jest jak sama nazwa wskazuje naturalny dlatego uważam że lepiej w ten sposób to robić. W zasadzie podczas cesarki nie będzie takich emocji. To nie będzie wtedy wielkie wydarzenie jak wtedy, kiedy męczysz się bez narkozy i po ogromnym wysiłku wraz z mężem będziecie mogli zalać się łzami szczęścia patrząc na swoje dziecko. Cesarka niszczy cały ten rytuał moim zdaniem.

jamamajajka
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 14
Aktywność (pkt): 61

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sob Sie 23, 2008 23:49   

O proszę ---chłop mądrzejszy od baby :lol:

gabula57
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 01:14   

Uważam że to wybór kobiety i nikomu nic do tego. Zwłaszcza lekarzom! I TO FACETOM! Na siłę to oni mogę mnie zmuszać w chwili zagrożenia życia, a nie wtedy kiedy mogę sama o sobie decydować. Kobiety, walczmy o swoje prawa!

Agata
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 14:59   

haha teraz to wyszedłem na seksistowska świnię oO :X

jak mnie denerwują feministki... i nikogo tutaj nie obrażam ;)

jamamajajka
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Sie 24, 2008 23:01   

Agatko---to nie jest tak do końca jak ty myślisz. Ja przeszłam kilka operacji w swoim
życiu i wiem aż za dobrze jakie są konsekwencje ingerowania w ciało.Jednym słowem
otwierania naszego ciała. Napatrzyłam się też niemało. I wierz mi ---wcale to nie jest
dobre ani obojętne dla naszego funkcjonowania.To nie jest kwestia feminizmu. To nie
ma nic do rzeczy. Zawsze powtarzałam i będę z uporem maniaka powtarzać : nie
dawajcie się kroić jeśli to jest tylko możliwe. To w tym są nasze prawa---że możemy zdecydować czy chcemy brzydko wyglądać i w późniejszym { oby } wieku cierpieć
na różnego rodzaju dolegliwości, czy chcemy poczuć { chwilowy } ból i mieć
niezapomniane wspomnienia. Tutaj ani feminizm ani lekarz { mężczyzna } nie ma nic
do gadania. Tak jak powiedziałam --cesarka tylko w wyjątkowych , koniecznych przypadkach. :!: :!: :!:

gabula57
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 17:58   

Witam miałam dwie cesarki i zgodzę się z gabulą 57 że po takim porodzie nie masz wspomnień nie słyszysz pierwszego krzyku dziecka nie widzisz go zaraz po urodzeniu ja dostałam swojego pierwszego synka dopiero rano (rodziłam w nocy ).

gosia
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 21:33   

gosia napisał/a:
Witam miałam dwie cesarki i zgodzę się z gabulą 57

ja to napisałem:P

jamamajajka
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 19:27   

100% za naturalnym urodzilam tak dwojke dzieci ijest roznica , cesarka to jednak operacja laczaca sie z dluzsza rekonwalescencja , ewentualnymi powiklaniami. Cesarka w ostatecznosci a jesli boisz sie bolu zawsze masz prawo do znieczulenia porozmawiaj o tym z lekarzem

michell
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP -1 DOWN
Miejsce w rankingu: 3
Aktywność (pkt): 268

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Paź 01, 2008 17:14   

Nie zgodzę się z Wami,że rodząc dziecko po przez cesarskie ciecie ma sie gorsze wspomnienia. Rodziłam synka własnie w taki sposób i byłam swiadoma wszystkiego co sie wokół mnie działo. Czułam wyciaganie dziecka z mojego brzucha a nastepnie dziecko zostało mi podane i mogłam je przytulic i pocałować. Nastepnie dziecko zabrali do wazenia itp. Bylismy razem na sali, robiłam przy synku wszystko sama, pielegniarki tylko kąpały moje maleństwo. Wiec czy ja mam gorsze wspomnienia? A co do bólu to go pametam doskonale. Poród zaczął mi sie w domu, wiec zdarzyłam sie namęczyć. Bóle w plecach są po prostu okrutne.
Uważam,ze kobiety,które rodzą naturalnie mają zbyt kolorowy obraz na cesarskie ciecia. Myslą,ze to nic nie boli. Owszem boli i to bardzo. Dłuzej dochodzi sie do siebie, bo po 24 godzinach po porodzie mozna dopiero wstać do maleństwa. W niektórych szpitalach wychodzi sie do domu dopiero po tygodniu, tylko dlatego,ze była cesarka.
Co do samopoczucia to czuję się bardzo dobrze. Cesarkę miałam ze wzgledu na wadę serca, wiec to nie była moja zachcianka.
A do kobiet, które płacą by rodzic po przez ciecie mam tylko jedną uwagę- nie sugerujcie sie tym,ze to nic nie boli. A wspomnienia kazdy ma inne, bo to zależy od przebiegu porodu, podejscia lekarzy i połoznych i naszego nastawienia. Nie mozna powiedzieć,ze ma się lepsze wspomnienia tylko dlatego,ze sie rodziło naturalnie.

Radomianka
Witajcie
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 18
Aktywność (pkt): 47

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Paź 01, 2008 17:18   

weź pod uwagę że nie miałaś innej możliwości... akurat Tobie nic nie zarzucam

jamamajajka
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 02, 2008 21:42   

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.Nie reklamuję cesarki jako czegos cudownego, wręcz mówie wprost,ze to takze bolesny poród, wiec o co chodzi?

[ Dodano: Czw Paź 02, 2008 20:46 ]
Aha to Twoja wypowiedz mnie tak wnerwiła,że ja niby nie mam wspomnień. Mam, a przy pierwszym porodzie mordowałam się tak,że o mało nie umarłam razem z dzieckiem. Więc nie rozumiem opini,że ktos taki jak ja po cesarkach nie ma wspomnień.

Radomianka
Witajcie
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 18
Aktywność (pkt): 47

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 13:26   

problem polega na tym że kobiety bardzo słabo przygotowywane sa do porodu, nie dlatego że nie ma kto ich przygotować bo jest wiele szkół rodzenie ale wynika to z mentalności samej kobiety. Ile Waszych koleżanek, znajomych korzystało z takiej szkoły? Może i to śmieszny widok kiedy uczą się technik oddechowych sapiąc i wydając dziwne dźwięki ale to bardzo dużo daje podczas porodu, oprócz wyuczenia technik ważne słuchanie położnej. Wiele teraz szpitali połozniczych oferuje poród naturalny w znieczuleniu - to też jest wyjście, aczkolwiek konieczna konsultacja z anestezjologiem.
Cesarką nie się co podniecać bo nie jest z nią tak kolorowo, jest to zabieg nie obojętny dla organizmu kobiety i powinien być wykonywany tylko z konkretnego wskazania. Po cesarce możliwe jest więcej powikłań niż po porodzie naturalnym (mówię o czystych statystykach), rekonwalescencja jest dłuższa i kiedy kobieta po porodzie naturalnym może szybko w pełni opiekować się swoim maluszkiem kobieta po cesarce jest jeszcze obolała i ta opieka może jej sprawiać więcej trudności. Cesarka niestety nie jest panaceum na szybkie bezbolesne rozwiązanie.

o mało co !
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 27
Aktywność (pkt): 30

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Ciąża » Poród » Poród naturalny czy cesarka?