Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Wiara i Kościół » Pieniądze nakościół
Pieniądze nakościół
Przesunięty przez: Interwencja
Pią Sty 25, 2008 19:58
Wiadomość Autor
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:21   Pieniądze nakościół

ktos...
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:33   

ile z rocznego budzetu waszych miejscowosciach przeznacza sie na kosciol :?:
Nie wiecie :?: zapytajcie sie proboszcza albo burmistrza. ja sie zapytalam soltysa. mieszkam w malej wiosce na uboczu zdala od drog glownych. do najblizszego miasta jest 10km. nie jest to bogata wioska ani bardzo dobrze zagospodarowana. mlodziez w weekend nie ma co robic.
wracajac do sedna sprawy...
poszłam niedawno na spotkanie rady soleckiej po spotkaniu poszlam do soltysa i zapytalam sie jak w tym roku jest podzielony budzet.
odpowiedz mnie zaskoczyla.
bylo to 40proc.
oprocz tego co miesiac po domach chodza kobiety i dodatkowo zbieraja pieniadze.
wsdyd by bylo nie dac bo zaraz wszyscy mieszkancy by wiedzieli.
w wiosce jest ok 150 rodzin wiec policzcie sobie ile jeszcze co miesiac dostaje kosciol jezeli kazdy mieszkaniec da po 20zl a niektozy nawet po 50zl?????????????/

ktos...
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 16:02   

Znów obudziłam sie w samym środku,, Losta,, należe do kosciola... a wżyciu nie przyszlo mi do łepetyny , ze budżet gminy dokłada coś do kościola ... Owszem , wiem o datkach ( daninie) ... Należe do grupy ludzi dla których puste uczestnictwo nie daje satysfakcji ... Czyli jestem malo praktykująca... Najbardziej ufam Bogu , ktory jest we mnie i życiu w zgodzie z własnym sumieniem ...
Nie tak dawno robilam zakupy w dużym markecie i bylam świadkiem zakupów robionych przez osoby duchowne ( zakonnicy) ... Ja biegałam jak wariatka od wyprzedaży do przeceny , i na najtańsze półki mógł padać co najwyżej mój wzrok ... l A nasze kochane duszpasterstwo pakowalo do koszy takie produkty , ze szkoda gadać ... W każdym bądz razie na wielkie święta nie stać mnie na zakup tych przysmaków... I w co tu wierzyć , w rozpasanie ?Czuję się mocno zgorszona , zresztą nie po raz pierwszy....

Ann
Ann
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 2
Aktywność (pkt): 272

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Mar 12, 2008 18:37   

Co miesiąc 50 zł,
co niedziele 5 zł,
święta 50 zł,
intencje na msze - 50 zł
pomnóżmy przez ilość mieszkańców, aż nie dowierzamy ile dajemy na kościół.

AdiS
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 36
Aktywność (pkt): 23

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 07:43   

Nawet czasami nie zdajemy sobie sprawę z tego ile dajemy na kościół, czasami jest to nasz ostatni grosz.

CleanGold
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 62
Aktywność (pkt): 12

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:11   

Bardziej zindoktrynizowanego i zależnego od Kościoła katolickiego kraju na świecie chyba nie ma. Jestem zgorszony :neutral:

Peacemaker
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 35
Aktywność (pkt): 25

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 23:21   

Najsmieszniejsze jest to ze oni teoretycznie nie chca pieniedzy a jak przyjdzie co do czego (ślub, chrzciny)to trzeba byc niezle przygotowanym.

olla11
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 25
Aktywność (pkt): 32

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 00:42   

No przeciez jak nie zaplacisz to ani slubu ani chrzcin nie bedzie chyba ze naprawde jakis dobry ksiadz jest.

juzef
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 19
Aktywność (pkt): 40

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Cze 03, 2008 20:09   

Na kościół czy dla księdza? Oto jest pytanie!

gabula57
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 2 DOWN
Miejsce w rankingu: 1
Aktywność (pkt): 407

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Wiara i Kościół » Pieniądze nakościół