|
|
Przesunięty przez: Interwencja Pią Sty 25, 2008 19:58 |
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:21 Pieniądze nakościół
|
|
|
|
|
ktos...
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 09:33
|
|
|
ile z rocznego budzetu waszych miejscowosciach przeznacza sie na kosciol
Nie wiecie zapytajcie sie proboszcza albo burmistrza. ja sie zapytalam soltysa. mieszkam w malej wiosce na uboczu zdala od drog glownych. do najblizszego miasta jest 10km. nie jest to bogata wioska ani bardzo dobrze zagospodarowana. mlodziez w weekend nie ma co robic.
wracajac do sedna sprawy...
poszłam niedawno na spotkanie rady soleckiej po spotkaniu poszlam do soltysa i zapytalam sie jak w tym roku jest podzielony budzet.
odpowiedz mnie zaskoczyla.
bylo to 40proc.
oprocz tego co miesiac po domach chodza kobiety i dodatkowo zbieraja pieniadze.
wsdyd by bylo nie dac bo zaraz wszyscy mieszkancy by wiedzieli.
w wiosce jest ok 150 rodzin wiec policzcie sobie ile jeszcze co miesiac dostaje kosciol jezeli kazdy mieszkaniec da po 20zl a niektozy nawet po 50zl?????????????/ |
|
ktos...
Gość
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 16:02
|
|
|
Znów obudziłam sie w samym środku,, Losta,, należe do kosciola... a wżyciu nie przyszlo mi do łepetyny , ze budżet gminy dokłada coś do kościola ... Owszem , wiem o datkach ( daninie) ... Należe do grupy ludzi dla których puste uczestnictwo nie daje satysfakcji ... Czyli jestem malo praktykująca... Najbardziej ufam Bogu , ktory jest we mnie i życiu w zgodzie z własnym sumieniem ...
Nie tak dawno robilam zakupy w dużym markecie i bylam świadkiem zakupów robionych przez osoby duchowne ( zakonnicy) ... Ja biegałam jak wariatka od wyprzedaży do przeceny , i na najtańsze półki mógł padać co najwyżej mój wzrok ... l A nasze kochane duszpasterstwo pakowalo do koszy takie produkty , ze szkoda gadać ... W każdym bądz razie na wielkie święta nie stać mnie na zakup tych przysmaków... I w co tu wierzyć , w rozpasanie ?Czuję się mocno zgorszona , zresztą nie po raz pierwszy.... |
|
Ann
Ann Użytkownik
Pomógł: 2 razy Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywność (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 18:37
|
|
|
Co miesiąc 50 zł,
co niedziele 5 zł,
święta 50 zł,
intencje na msze - 50 zł
pomnóżmy przez ilość mieszkańców, aż nie dowierzamy ile dajemy na kościół. |
|
AdiS
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 36 Aktywność (pkt): 23
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 07:43
|
|
|
| Nawet czasami nie zdajemy sobie sprawę z tego ile dajemy na kościół, czasami jest to nasz ostatni grosz. |
|
CleanGold
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 62 Aktywność (pkt): 12
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 21:11
|
|
|
Bardziej zindoktrynizowanego i zależnego od Kościoła katolickiego kraju na świecie chyba nie ma. Jestem zgorszony |
|
Peacemaker
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 35 Aktywność (pkt): 25
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 23:21
|
|
|
| Najsmieszniejsze jest to ze oni teoretycznie nie chca pieniedzy a jak przyjdzie co do czego (ślub, chrzciny)to trzeba byc niezle przygotowanym. |
|
olla11
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 25 Aktywność (pkt): 32
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 00:42
|
|
|
| No przeciez jak nie zaplacisz to ani slubu ani chrzcin nie bedzie chyba ze naprawde jakis dobry ksiadz jest. |
|
juzef
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 19 Aktywność (pkt): 40
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 20:09
|
|