Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Praca i Kariera » Nie ma jak stracić pracę
Nie ma jak stracić pracę
Wiadomość Autor
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 19:46   Nie ma jak stracić pracę

Z życia wzięte :) .

Miałam umowę na czas próbny-3 miesiące.Potem dostalam umowę na czas określony-3 lata.W międzyczasie zwolniono kierownika biura i ja pełniłam jego funkcję.Ale bez podwyższki,bez aneksu do umowy.Dostałam tylko pare groszy-zresztą wyproszone, za prowadzenie biura.W lipcu poszłam na 2 tygodnie urlopu.Po urlopie tydzień -cisza,po tygodniu przyjechał kierownik regionalny.Zapytałam co z biurem,jak rekrutacje?usłyszałam że było trochę CV i zobaczymy co z tego wyniknie.Kiedy po 2 godzinach zobaczyłam w drzwiach dyrektora ,wiedziałam już czym to pachnie.Dostałam {z wielkim żalem :) } wymównienie-2 tygodniowe,zwolnienie ze świadczenia pracy w tym czasie ,z zachowaniem prawa do płacy.Wymówienie skończyło mi się 14.08.Tydzień czekałam na świadectwo pracy,dlatego zarejestrować sie mogłam jako bezrobotna dopiero 20.08.Tydzień czekałam na uzyskanie statusu bezrobotnej.Po pierwszy zasiłek miałam się zgłosić 20.09.W międzyczasie wysłałam do firmy wniosek o sprostowanie świadectwa pracy o zapisy -iż została rozwiazany stosunek pracy z powodu likwidacji biura oraz -iż w określonym czasie pełniłam funkcję kierownika biura.Znów czekanie,po 1,5 tygodniu sprostowano mi świadectwo pracy ,ale tylko w pierwszej sprawie.Uznano iż nie byłam kierownikiem biura te 6 miesięcy.Dziwne bo uprawnienia kierownika biura nadał mi kierownik regilonalny oraz odpowiednie osoby w centrali firmy.Wkurzona więc udałam się do zespołu adwokackiego ,gdzie po przeanalizowaniu papierków ,które zebrałam {tu rada-zbierajcie w czasie stosunku pracy wszystko co nawet tylko wam sie wydaje że może się przydać}Pani mecenas napisała pozew do sądu pracy,wcześniej potwierdziwszy iż moje wszystkie roszczenia {a zebrało się tego 7 punktów} są tak oczywiste jak to że Słońce świeci.Przyszedł dzień 20.09-czyli odbiór pierwszego zasiłku.Odstałam te 2 godziny i szczęka mi opadła ,kiedy się okazało iż dostałam 29,70 zł.Dlaczego ?- No jak to,nie wie Pani? to zasiłek z dołu za sierpień,w Pani przypadku za 31.08.Następny - dopiero 21 pazdziernika.Hurra,pobiję rekord naszych dzielnych dwóch posłów.Oni mieli przeżyć miesiąc za 500 zł,Ja muszę to samo za 29,70 zł.Pracy oczywiście podjąć nie mogę,bo świadectwo pracy jest nie sprostowane.Muszę czekać na sprawę w sądzie pracy lub ugodę z byłą firmą.Pomijam już to-bo nie każdy ma przyjemność pracować w tak "praworządnej " firmie:).Ale jak przeciętny bezrobotny ma przeżyć miesiąc za 29,70 zł pozostanie dla mnie zagadką.A może ktoś kto tworzył te przepisy postara się nam to udowodnić????

Ika48
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pią Wrz 24, 2010 14:12   

Ważne, że poszłaś do prawnika i sądu. Jeżeli polscy pracodawcy zobaczą, że pracownicy już się ich nie boją i walczą o swoje to będą załatwiać wszystkie spory polubownie i ca ważniejsze - zgodnie z prawem. Wkurza mnie to, że Polacy odpuszczają. Strach ma wielkie oczy! Gratuluję. Daj znać jak skończyła się sprawa. m.

Mariusz
Gość

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Praca i Kariera » Nie ma jak stracić pracę