|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 12:01 Bylam Swiadkiem Jehowy.
|
|
|
| Bylam nim przez wiele lat. Za mna do tej organizacji religijnej weszla moja corka i ziec. Wszyscy po chrzcie zanurzenia w wodzie. Nie bylam tak aktywna, jak inni, lecz udzielalam sie i.....obserwowalam. Po latach odeszlam. To nie bylo to, czego szukalam. I okazalo sie cos, czego wczesniej nie przewidzialam; moja rodzina przestala sie ze mna kontaktowac, gdyz "tak mowi Pismo Swiete". Bardziej papiescy, jak sam papiez. Nadgorliwosc dzialania i nadinterpretacja Slowa Bozego. Przed dwoma tygodniami powrocilam do Kosciola katolickiego. Byla piekna uroczystosc Odnowienia Wiary. Nigdy sie juz jej nie wyrzekne. |
|
cegielka
Ta jedna lza... Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 39 Aktywność (pkt): 21
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:19
|
|
|
Nie chcę tu tak oficjalnie i głośno mówić różnych rzeczy na temat świadków jehowy
ale myślę że bardzo dobrze zrobiłaś
[ Dodano: Sob 30 Sie, 2008 ]
jeszcze jedno cegiełko-----w swoim profilu napisałaś w zainteresowaniach :
mistyczne ...? co? bo nie rozumiem .Mogłabyś mi to wytłumaczyć ? |
|
gabula57
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 2 Miejsce w rankingu: 1 Aktywność (pkt): 407
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:28 Odzyskac sama siebie...
|
|
|
| gabula57 napisał/a: | Nie chcę tu tak oficjalnie i głośno mówić różnych rzeczy na temat świadków jehowy
ale myślę że bardzo dobrze zrobiłaś |
Teraz czuje ogromna ulge; byłam jakoby niewolnikiem własnych mysli i wrogiem własnych przekonan. Teraz nie musze "chodzic kanałami", aby "bracia" nie zobaczyli mnie rozmawiajaca np. z "niewłasciwa" osoba. Nie musze rozliczac sie przed nikim z własnego zycia. Odejscie z tej organizacji pomogło mi odzyskac wolnosc, dana przeciez przez samego Stworce. Czuje sie wreszcie wolna i szczesliwa:!: |
|
cegielka
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:45
|
|
|
| Jak to mądrze ujęłaś : organizacja----nic dodać nic ująć. |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 23:24
|
|
|
| gabula57 napisał/a: | | Jak to mądrze ujęłaś : organizacja----nic dodać nic ująć. |
Czy wiesz, miła Gabulo, ze ta organizacja jest zarejestrowana jako przedsiebiorstwo prowadzace działalnosc gospodarcza? Dowiedziałam sie o tym dopiero po wystapieniu z tej sekty. Cały sztab SJ miesci sie w Stanach Zjednoczonych i jest poteznym przedsiebiorstwem, na ktorym ci z wyzszych połek swietnie prosperuja. I zyja jak na masełku z pracy tych biednych, zaangazowanych z całego swiata, ktorzy szukaja dalszych duszyczek do opłacania tych wysoko postawionych. Dzis modle sie goraco do Boga, aby moje dzieci otworzyły oczy i aby sie ockneły z tego amoku, podobnie jak ja to zrobiłam.
| gabula57 napisał/a: | | Jak to mądrze ujęłaś : organizacja----nic dodać nic ująć. |
Teraz dopiero wczytalam sie, skad pochodzisz: z Chorzowa. Ja jestem Gliwiczanka; jestesmy niejako sasiadkami. Jednak od lat trzynastu mieszkam w Niemczech, a od niedawna tez w Bieszczadach. Przed paroma dniami powrocilam z Bieszczadow, lecz za miesiac tam powracam, aby podziwiac przez trzy tygodnie piekna bieszczadzka jesien. Gliwice to moje kochane miasto, ktore juz na zawsze pozostanie w moim sercu. |
|
cegielka
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 23:59
|
|
|
wow zostań z nami na zawsze !!! |
|
karol a
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 4 Aktywność (pkt): 248
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 00:15
|
|
|
No no działalność gospodarcza To wiele wyjaśnia.
A pro po Gliwic ---miasto ładne, fakt, ale mnie kojarzy sie bardzo źle, ponieważ mam
tam zamknięte moje wnuki , w domu dziecka. Dwa razy w tygodniu odwiedzam Gliwice,
i przestaję je lubić. |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 00:50
|
|
|
| karol a napisał/a: | wow zostań z nami na zawsze !!! |
Jestes bardzo kochana Karolo! Czy to radosne zaproszenie na forum, czy do Kosciola?
| gabula57 napisał/a: | No no działalność gospodarcza To wiele wyjaśnia.
A pro po Gliwic ---miasto ładne, fakt, ale mnie kojarzy sie bardzo źle, ponieważ mam
tam zamknięte moje wnuki , w domu dziecka. Dwa razy w tygodniu odwiedzam Gliwice,
i przestaję je lubić. |
No tak...wcale nie dziwie sie Gabulo, ze nie czujesz sympatii do tego miasta. To Twoja wielka troska, rozumiem, co czujesz. Moja corka mieszka tam ze swoja rodzina, a ja nie jestem tam dobrze teraz, po wystapieniu z sekty, widziana. Wole wiec przebywac w moich ukochanych Bieszczadach, gdzie spotkalam wspanialych ludzi.
[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 ]
Chyba rozmawiam z Karolem, nie z Karola, nieprawdaz? Jeszcze jestem tu raczkujaca forumowiczka - przepraszam za te pomylke |
|
cegielka
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 01:58
|
|
|
| Tak rozmawiałaś z karolem . Szkoda że twoja rodzina odwróciła sie od ciebie, ale myślę że Bóg kiedyś otworzy im oczy . |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 02:28
|
|
|
| Cytat: | jeszcze jedno cegiełko-----w swoim profilu napisałaś w zainteresowaniach :
mistyczne ...? co? bo nie rozumiem .Mogłabyś mi to wytłumaczyć ? |
Sprawilas mi tym pytaniem duza przyjemnosc Mysle, ze wytlumaczenie tego pojecia zmiesci sie w temacie, w jakim sie poruszamy. Choc nieco z tematu zbocze. Ale tylko troszeczke. Wlasciwie "mistycyzm" to zjawisko religijno-filozoficzne, lecz ja rozszerzam jego pojmowanie na cale moje zycie. Realia naszego swiata troszke mnie powalily swoim "ciezkim kalibrem"; nie mnie jedna, zreszta. Zbyt ciezkim, jak na moje duchowe sily. Przed laty rozpoczelam wiec poszukiwania innej drogi w innej religii. Nie udalo sie. Trzy lata niejako wisialam w powietrzu, wierzac w Najwyzszego i wypatrujac drogi do Niego. Bylam jednak w tym czasie aktywna, bardzo dociekliwa, chcialam wszystko wiedziec o religii, ktora pozwoli mi przyblizyc sie choc o krok do prawdziwego Boga. I jak Koziolek-Matolek rozpoczelam dalekie poszukiwania, choc pod bokiem czekal na mnie Kosciol, ktorego wczesniej sie wyparlam. W tym czasie stworzylam swoj mistyczny, dostepny tylko dla bardzo bliskich mi osob, swiat, w ktorym nie odczuwalam agresji i zwariowania realiow; tych codziennych trosk i klopotow i tego niezrozumienia wielu ludzi. Do dzis poruszam sie w tym realnym swiecie troche po omacku. Lepiej sie czuje w swiecie sztuki; muzyki, poezji, dobrej ksiazki, teatru, opery i religii, ktorej poswiecam teraz wiecej czasu, niz przed wejsciem do sekty SJ. I w swiecie, ktory sama sobie stworzylam, gdzie panuje spokoj, milosc i przyjazn. To mistyka mojego zycia, balansowanie co najmniej 10 cm nad ziemia [/b] |
|
cegielka
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 12:39
|
|
|
| cegielka, na forum i tak jak pytasz ...do KOSCIOLA |
|
karol a
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 13:07 Czy to na pewno ten Kosciol?
|
|
|
| karol a napisał/a: | | cegielka, na forum i tak jak pytasz ...do KOSCIOLA |
Jestem szczesliwa Karolu, ze powrocilam na lono prawdziwego Kosciola Bozego. A jednak... teraz wlasne wlaczylam TV Polonia, aby wysluchac mszy swietej i wiesz, co zastalam? Polityczny referat biskupa Glodzia! Mowi o wszystkim, tylko nie o BOGU! Wylaczylam to pudlo zdenerwowana i zbulwersowana, slyszac koncowe: Amen po tym wykladzie. I te ciagle oklaski! NIE!! Jak na wiecu!! Wole moj malutki kosciolek w Bieszczadach, w mojej wiosce, gdzie potrafie skupic swoje mysli na rozmowie z Bogiem i....zaplakac. |
|
cegielka
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 13:50
|
|
|
| wystarczy że tak z nim Porozmawiasz w środku , moim zdaniem wystarczy , zawsze trzeba w każdym dniu poświęcić Bogu choć te pare chwil |
|
karol a
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 15:00
|
|
|
Bardzo interesujące rzeczy piszesz Cegiełko, ogrom doświadczenia i zapewne nadmiar czasu bądż ciągłe poszukiwania, jak w zyciu - błądzenie... To dobrze.
Nie rozumiem tylko jednego - W jaki sposób te biedne proste duszyczki opłacają tych co na górze, o co chodzi ?
W jaki sposób i skąd czerpią środki na dobre życie śmietanki .
Tak się składa, że znam ludzi należacych do ŚJ , nigdy o nic podobnego nie podejrzewałam ...Owszem denerwuje mnie ich ta nadinterpretacja Pisma , ale radzę sobie w rozmowach z nimi . Potrafię również powiedziec coś od siebie a niekoniecznie tak jak Oni wyuczone slogany , formułki , itd.. Nie raz też potrafie niezle bawić się w rozmowie z Nimi., albo wyprowadzać z równowagi. W swojej rodzinie miałam taką błądzącą duszyczkę -ciocię . Przeszła szereg różnych dróg życiowych . Była ostatkiem bardzo zaangażowaną siostrą ŚJ. Tu zasatała ją śmierć . Nie byłą żadna tam nawiedzona babą, ale jej problem polegał na tym , ze ciągle odczuwała niedosyt czegos tam... wciąż goniła wiatr, nareszcie tu zacumowała na dłużej... Nie zauważyłam nieczgo co by mialo znamiona sekty. Pozatym moją wioske co i rusz nawiedza sztab ludzi ŚJ.. I powiem tak - każdy z nimi rozmawia , nikogo nie wciągneli w swoje szeregi . I jest okej . Wypijemy herbatke , pochachamy się nic pozatym. A niech sobie chodzą , odwiedzaja .. ja i tak mam swoje zdanie na temat .
Mój Bóg to moje wnętrze, zgoda z własnym sumieniem, moje Ja. |
|
Ann
Ann Użytkownik
Pomógł: 2 razy Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 2 Aktywność (pkt): 272
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 15:36
|
|
|
| Ann napisał/a: | Bardzo interesujące rzeczy piszesz Cegiełko, ogrom doświadczenia i zapewne nadmiar czasu bądż ciągłe poszukiwania, jak w zyciu - błądzenie... To dobrze.
Nie rozumiem tylko jednego - W jaki sposób te biedne proste duszyczki opłacają tych co na górze, o co chodzi ?
W jaki sposób i skąd czerpią środki na dobre życie śmietanki . |
Mila Ann, organizacja SJ, podobnie, jak kazda inna musi posiadac srodki na swoje utrzymanie. Czy w kontaktach z nimi, pytalas o te sprawe? Czy powiedzieli Ci, jak potezne finanse posiadaja? Czy pokazali zdjecia w ich broszurach, jak wygladaja fabryki wydajace te broszury i ksiazki? Czy pokazali Ci zdjecia swoich domow? Nikomu w zyciu niczego nie zawiscilam, lecz bogactwo tych na gorze we wszelkich religiach zawsze troszke mnie zastanawialo i poruszalo. Religia i wiara w Najwyzszego zawsze kojarzyla mi sie ze skromnoscia i pokora. I ze Slowem, ktore dal nam Bog. To Slowo, tak uwazam, wcale nie wymaga ogromnych finansowych przedsiewziec, poniewaz Serca ludzkie nic nie kosztuja, podarowal nam je sam Stworca. Wole Slowo Boze z serca plynace, niz przeczytane w ksiazkach, wydawnictwach, ktore wymagaja tak wielkich finansow. SJ placa za to wszystko. Podobnie, jak wierni innych wyznan, ja wiem. Nie chce tu krytykowac nikogo, ani szkalowac jego imienia, lecz bogactwo, jakie plynie z biednych krajow do nabogatszego - Ameryki, troche mi nie pasuje. Pamietam, ze sama mialam klopoty z daniem, a jednak musialam dac i udokumentowac to w swoim miesiecznym sprawozdaniu. Nie znalazlam w Pismie Swietym ani jednej wzmianki o takich sprawozdaniach. No coz, byc moze nie bylam tak zaangazowana i gorliwa, jak inni.
PS. Dlaczego zapomnialam sie zalogowac? Starosc? |
|
Gość
|
0
|
|
|
|
|
|