Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Praca i Kariera » Można ufać kwestionariuszom zawodowym?
Można ufać kwestionariuszom zawodowym?
Wiadomość Autor
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 16:39   Można ufać kwestionariuszom zawodowym?

Jak bardzo można ufać kwestionariuszom zawodowym? Wydaje mi się że wielu ludzi kłamię, aby przypodobać się pracodawcy – przez co tracą one swój sens

mirka20

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 206
Aktywność (pkt): 2

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Cze 22, 2010 17:13   

Dlaczego kłamią? W kwestionariuszu wiele nie okłamiesz, bo i na czym? Znajomość języka łatwo zweryfikować, Byłych pracodawców także. A to dopiero początek, bo i tak CV to tylko wstęp do rozmowy, na której zobaczy kim i jaka jestęś.

Pawel
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Cze 23, 2010 12:24   kłamstwa w testach

Racja - wszystkie kłamstwa wyjdą w praniu tylko, że jak się zatrudni kogoś kto ma w CV "piękne kłamstwa" a on w praktyce się nie sprawdzi to czasem duuużo się za to płaci = pensja, szkolenie, poszkodowani klienci
Niedawno czytałam ciekawy artykuł na ten tematna stronie Instytutu Gaussa i sądzę, że takie kwestionariusze trzeba oceniać z dystansem, żeby odrzucić osoby podlizujące się pracodawcy, a nie mające kompetencji.

krystynka

Miejsce w rankingu: 256
Aktywność (pkt): 1

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Lip 04, 2010 05:47   

Witam,

Nie piszą prawdy. Może to przesadne, ale ja patrze na każdy kwestionariusz z dystansem. Każdy chce mieć szanse pokazać na co go stać, dlatego czasami może się zdarzyć przekłamany kwestionariusz. Wiem, że ludzie upiekszają swoją przeszłość dlatego zazwyczaj staram się doprowadzić do większej ilości rozmów kwalfikacyjnych. Zapraszam na rozmowy, wbrew logice, nawet osoby którzy według kwestionariusza się nie nadają na określone stanowisko. Kartka nigdy nie powie Ci zbyt dużo o człowieku, natomiast rozmowa już tak. Jakiś czas temu czytałem artykuł w którym przeanalizowane było kilka autobiografi. Większość autorów wybielło swoją przeszłość. Daje to do myślenia.

--
J.

johny_b34

Miejsce w rankingu: 147
Aktywność (pkt): 3

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Praca i Kariera » Można ufać kwestionariuszom zawodowym?