|
|
|
Przesuniêty przez: Redakcja Pi± Maj 23, 2008 15:22 |
| Wiadomo¶æ |
Autor |
Wys³any: Pi± Lut 29, 2008 18:56 Mieszkanie komunalne
|
|
|
Witam ! chcia³em zapytaæ czy ja jako syn po zmar³ym ojcu mogê wykupiæ mieszkanie w którym mieszka³ ( mieszkanie komunalne ) bo gdy chcia³em je wykupiæ to nie mog³rm ,ponewa¿ ojciec nie ¿yje ,a ja jako syn nie mam do tego mieszkania ¿adnych praw.Mo¿e kto¶ wie w czym rzecz i uprzejmie wyja¶ni.
Podobn± chistoriê mia³ muj ojcjec gdy chcia³ wykupiæ to samo mieszkanie po swoje siostrze która zmar³a.Obecnie komu¶ to mieszkanie zosta³o sprzedane i sobie mieszka.
Bardzo proszê o o jak±¶ wiadomo¶æ w tej sprawie.
Oczywi¶cie wiêcej szczegu³ów podam ju¿ w konkretnym wyja¶nieniu po zapoznaniu siê z opiniami na ten temat pozdrawiam Waldek |
|
waldek
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 213 Aktywno¶æ (pkt): 2
|
0
|
|
|
Wys³any: Pi± Maj 02, 2008 11:52
|
|
|
| ILE KOSZTUJE WYKUPIENIEN MIESZKANIA KOMUNALNEGON W POZNANIU |
|
kowboy
Go¶æ
|
0
|
|
|
|
Wys³any: Pi± Maj 23, 2008 14:18 Wykup
|
|
|
| Nie wiem jak jest w Warszawie ale w Chorzowie sk±d ja jestem mo¿na wykupiæ mieszkanie komunalne wtedy jak mieszka siê w nim i jest siê zameldowanym przez kilka lat. Wtedy po ¶mierci g³ównego najemcy mo¿na staraæ siê o nowy przydzia³ na siebie i wykup. |
|
gabula57
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 2 Miejsce w rankingu: 1 Aktywno¶æ (pkt): 408
|
0
|
|
|
Wys³any: Sro Lis 26, 2008 11:23
|
|
|
Niestety, lokalu komunalnego nie mo¿na dziedziczyæ. Natomiast zgodnie z art. 691 kodeksu cywilnego, w razie ¶mierci najemcy w stosunek najmu wstêpuj±: ma³¿onek niebêd±cy wspó³najemc±, dzieci najemcy i jego wspó³ma³¿onka, inne osoby, wobec których najemca by³ obowi±zany do ¶wiadczeñ alimentacyjnych oraz osoba, która pozostawa³a faktycznie we wspólnym po¿yciu z najemc±. Osoby te wstêpuj± w stosunek najmu, o ile zamieszkiwa³y stale z najemc± do chwili jego ¶mierci. Innym osobom nie przys³uguje prawo do wst±pienia w stosunek najmu po ¶mierci najemcy, nawet je¿eli w lokalu tym zamieszkiwa³y.
Zanim bedziesz stara³ siê o wykup musisz postaraæ siê o prawo najmu (druk wniosku na stronie Urzedu Miasta lub w urzeêdzie osobi¶cie) Je¶li gmina odmówi wst±pienia w prawo najmu odwo³aj siê do s±du - wystêpuj±c z powództwem o ustalenie wst±pienia w stosunek najmu na podstawie art. 691 KC. Bêdziesz udowadnia³ ze tam mieszkasz.
Art. 691.KC Wst±pienie osób bliskich
§ 1. W razie ¶mierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstêpuj±: ma³¿onek nie bêd±cy wspó³najemc± lokalu, dzieci najemcy i jego wspó³ma³¿onka, inne osoby, wobec których najemca by³ obowi±zany do ¶wiadczeñ alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawa³a faktycznie we wspólnym po¿yciu z najemc±.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstêpuj± w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, je¿eli stale zamieszkiwa³y z najemc± w tym lokalu do chwili jego ¶mierci. |
|
o ma³o co !
U¿ytkownik
Pkt. ³±cznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 25 Aktywno¶æ (pkt): 30
|
0
|
|
|
|
|
|