|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 20:18 Kolęda - ile dać w kopercie?
|
|
|
| W poniedziałek mam kolędę. Ile powinno dać się księdzu, a ile ministrantom? |
|
Kolebka
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 123 Aktywność (pkt): 4
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 22:30
|
|
|
| W tym roku daliśmy z mężem 70 zł. Uważamy, że to dużo. |
|
Monika
Gość
|
4
|
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 22:40
|
|
|
Kiedyś widziałem, że ksiądz do swojej kartoteki wkładał koperty zgodnie z numerem odwiedzonego mieszkania (mieszkam w bloku). Niewykluczone, że jest to skrzętnie odnotowywane. Byłem zniesmaczony.
Pamiętaj, że nie masz obowiązku dawania pieniędzy. |
|
Wojtek
Gość
|
2
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 22:51
|
|
|
| Wojtek napisał/a: | | do swojej kartoteki wkładał koperty |
Czy wiesz co jest w tej kartotece? |
|
Zabawny
Gość
|
2
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 22:57
|
|
|
| Każda parafia prowadzi kartoteki swoich parafian, gdzie odnotowuje się dane, przyjęte sakramenty, informacje o sytuacji rodziny, problemy. Kartotekę te w czasie kolędy uzupełnia ksiądz. Innymi słowy sprawdza co i jak i aktualizuje informacje. |
|
Wojtek
Gość
|
1
|
|
|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 23:11 Re: Kolęda - ile dać w kopercie?
|
|
|
| Kolebka napisał/a: | | W poniedziałek mam kolędę. Ile powinno dać się księdzu, a ile ministrantom? |
Nie macie wrażenia, że dajemy do koperty, bo nie wypada nie dać? Wścieka mnie to, że ktoś mnie do tego zmusza. Kościół mówi o komercjalizacji świąt itd. A może niech powie o tym, że rezygnuje z kopert. A dlaczego nie zrezygnują? Bo to jedyny okres w roku, gdzie prawie wszyscy parafianie coś dadzą, bo w niedzielę próżno ich szukać w kościele. I ja też kużwa dam. Żona jak zwykle wsadzi 100 a dzieciaki dostaną po 5 zł.
Irek |
|
pokoledzie
Gość
|
4
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 02:08
|
|
|
| Dam 50 zł księdzu i po 2 zł ministrantom. We wsi obok kilka lat temu była afera, bo ksiądz z ambony wyczytywał tych co nie dali w ogóle albo mało. Przykro mi było, bo nie jest łatwo a drzwi księdzu otwieramy zawsze szeroko bez względu na sytuację. |
|
Seba
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 23:29
|
|
|
| Wojtek napisał/a: | | Każda parafia prowadzi kartoteki swoich parafian, gdzie odnotowuje się dane, przyjęte sakramenty, informacje o sytuacji rodziny, problemy. Kartotekę te w czasie kolędy uzupełnia ksiądz. Innymi słowy sprawdza co i jak i aktualizuje informacje. |
Ciekawe czy GIODO ma nad tymi danymi kontrolę? |
|
sekunda
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 92 Aktywność (pkt): 8
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Sty 04, 2011 02:13
|
|
|
Super Express podał dzisiaj, że "stawki są bardzo zróżnicowane. Najmniej, bo od 10 do 50 zł, dają parafianie na wschodzie kraju. Trochę lepiej jest w centrum. Tu kapłan może liczyć na datek w wysokości od 50 do 100 zł. Najbardziej hojni zaś są mieszkańcy Dolnego śląska (do 150 zł) oraz Kujaw (nawet do 200 zł)."
Ja dzisiaj księdza nie wpuściłam, bo nie wiedziałam o jego przyjściu (tak, nie chodzę do Kościoła) i nie wzięłam od rodziców białego obrusa, krzyża i wody święconej. W moim starym mieszkaniu ministranci przychodzili 3 dni wcześniej informując o wizycie i pytając, czy ksiądz będzie przyjęty. Szkoda. |
|
Amanda
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 19:34
|
|
|
Ksiądz przychodzi do mnie co 2 lata, więc daję 1500 złotych. Wychodzi 2 złote dziennie... Myślę, że to i tak nie dużo, bo Kościół ma spore potrzeby, a przy okazji jest coraz bardziej atakowany, więc otrzymuje coraz mniej... Pieniądze z kolędy są przeznaczane na konretne potrzeby.
Niech każdy da ile chce, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to datek jednorazowy raz na dwa lata (w moim przypadku), więc 100 złotych to byłby "śmiech na sali", bo to byłoby mniej niż 5 złotych miesięcznie... bez przesady... na tyle ubogi to mało kto jest. Pozdrawiam
parafianin |
|
parafianin
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 08, 2012 22:47
|
|
|
| człowieku, czy ciebie to pogieło, tyle kasy to ja mam na jedzenie dla dzieci na pol roku |
|
aaa22
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 15:20
|
|
|