Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Polityka i wydarzenia » Dlaczego wyjezdzamy z kraju?
Dlaczego wyjezdzamy z kraju?
Przesunięty przez: Redakcja
Sob Sie 30, 2008 11:48
Wiadomość Autor
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 01:22   Dlaczego wyjezdzamy z kraju?

Ostatnio rozmawialam ze znajomymi na ten temat i chcialam poznac Wasze zdanie. Czy naprawde ludzie wyjezdzaja tylko po to, by zarobic? Czy moze kieruje nimi cos jeszcze? Chec poznania czegos nowego, ochota na sprawdzenie siebie w innych warunkach? A moze szukaja milosci i szansy na nowe lepsze zycie?Czy to jest latwe, czy raczej trudne? I jak patrza na to osoby, ktore zostaly w Polsce? Czy ich zdaniem faktycznie wyjezdzamy dlatego, ze jestesmy za leniwi, by szukac pracy w Polsce? Bo nieraz spotykalam sie z takimi opiniami.
Wiec... jak Wy na to patrzycie?

Tania
Marzycielka
Moderator

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 6
Aktywność (pkt): 105

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Lip 13, 2008 10:20   

w zasadzie to wyjeżdzamy nie dlatego że jesteśmy leniwi... bo powiedz mi czy w Polsce znajdziesz robote platna tak jak w GB chociażby. Tu nie chodzi o to że w Polsce nie ma pracy tylko o to że jest nic nie warta... ludzie wyjeżdzają żeby ułożyć sobie życie i ustabilizować się finansowo. Większość ma zamiar wrócić do kraju jak będą w stanie kupić sobie mieszkanie albo zapewnić rodzinie jako taki byt. Na tym to polega:)

jamamajajka
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 14
Aktywność (pkt): 61

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Lip 13, 2008 23:02   

Mój syn wyjechał do Irlandii.. Najpierw wyjechała jego dziewczyna ,po pół roku on
pojechał za nią. W tej chwili minął rok jak tam siedzi i jest ogólnie zadowolony.
Oboje pracują w Tesco ,zarabiają o wiele więcej niż pracujący w Polsce w tej firmie.
Są zadowoleni,jedynie pogoda im nie pasuje.

gabula57
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 2 DOWN
Miejsce w rankingu: 1
Aktywność (pkt): 407

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 12:22   

sa rozne powody wyjazdow za granice .pieniadze,lepsze warunki zycia .milosc.Moj kolega wyjechal z tego ostatniego powodu ....Znalazl milosc :lol: .ma dobrze platna prace :grin: ,ale dwoch rzeczy mu brak. rodziny i bliskich znajomych ktorych tu zostawil. :cry: :sad:

anina
to tylko moje zdanie
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 84
Aktywność (pkt): 10

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 16:21   

Przyznam szczerze, nigdy nie sadzilam, ze dostane okazje do wyjazdu. Tak naprawde to nawet nie chcialam nigdzie jechac. W Polsce mialam prace, ktora moze nie byla jakims tam fenomenem pod wzgledem pieniadzy, ale dobrze sie w niej czulam. Mialam blisko siebie Rodzine, z ktora jestem bardzo mocno zwiazana i ktorej brak w chwili obecnej odczuwam bardzo bolesnie. I tak sobie zylam, dopoki nie przyjechalam tutaj na wakacje do Brata, ktory wczesniej tu przyjechal.
Na poczatku traktowalam to tylko jako maly urlop wakacyjny. Chcialam troche pozwiedzac, zobaczyc kawalek Szkocji i przede wszystkim przeleciec sie samolotem :smile:
Jednak wakacje sie w pewnym momencie skonczyly i ruszylam do pracy. Nie powiem, ze jest tam kolorowo, bo nieraz zdarzaly i nadal zdarzaja sie spiecia. Nie wszyscy Szkoci sa zadowoleni z tego, ze pracuja z nimi Polacy i nieraz dawali temu dowod. Choc przyznaje, ze nigdy osobiscie nie spotkalam sie z wyzwiskami czy tez grozbami.
Ani sie obejrzalam jak minely dwa lata mojego pobytu tutaj. Brat w tym czasie zdazyl wrocic do Polski, podobnie kolega z ktorym mieszkalismy. Ja jednak zostalam i jak sie uda mam zamiar zostac jak najdluzej.
I przyznam otwarcie, najbardziej sie denerwuje podczas urlopow w Polsce. Bo nagle odzywaja sie "znajomi", ktorzy bardziej licza na dobra zabawe niz chwile szczerej rozmowy. Zaraz tez pojawiaja sie prosby o pozyczke, ktorych unikam jak moge.
I najbardziej bola wtedy komentarze znajomych, dalszej rodziny. Bo nagle dochadza do wniosku, ze skoro mieszkam i pracuje za granica to powinnam miec kasy jak Chiny ryzu i dziwia sie gdy odmawiam wszelkich pozyczek. Nagle dostaje zaproszenia na kawe, grilla od ludzi, ktorzy wczesniej w ogole nie utrzymywali ze mna kontaktu. I nawet, gdy ktos powie mi, ze tylko leniwi ludzie wyjezdzaja, to zaraz potem potrafia mnie bombardowac pytaniami o warunki pracy i prosbami o sciagniecie kuzynki czy kuzyna.
Bo przeciez wyjechac z Polski za granice jest tak potwornie ciezko. Mozliwe, ze jest ciezko, ale moim zdaniem jedynie dla tych, ktorzy nie szukaja a ktorzy licza az ktos do nich zadzwoni i powie przyjedz na gotowe. Bo niektorzy tez nie mysla o tym, ze sciagnac kogos jest bardzo latwo. Problemy pojawiaja sie w momencie, gdy mowimy takiej osobie, ze sama musi sobie szukac pracy i ze powinna wziasc ze soba jakies pieniadze, chocby na jedzenie. I wtedy zonk, bo druga osoba myslala, ze przyjedzie do pracy, ktora my mu zalatwimy i jeszcze bedziemy karmic i utrzymywac. A niestety tak nie jest.
Uf... troche sie rozpisalam, ale czasami warto z siebie wyrzucic troche slow ;)

Tania
Marzycielka
Moderator

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 18:22   

W sumie to co piszesz o znajomych jest prawie normalne ale złe... widzisz natura człowieka się nie zmienia ot tak. Oprócz pożyczek ludzie mają nadzieje że kupisz im jakiś prezencik albo doskoczysz z Grantem pod pacha. W tej sytuacji powinnaś tylko pokazać wszystkim że nie zgłupiałaś i nie dasz się wycyckać każdemu:) zostań taką jaką jesteś to może Cię docenią.

jamamajajka
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 22:46   

Taniu masz rację. Jak mój syn przyjechał po roku do Polski na osiem dni to
przez trzy dni szukało go dwóch kolesi z którymi wcześniej sie kolegował.
Myśleliśmy że chcą pogadać ,posłuchać a oni przyszli pożyczyć pieniądze bo ---
usłyszeli że on przyjechał a nie mają za co pić. Obiecali że za dwa dni oddadzą.
Na trzeci dzień idąc do banku rozmawiałam po drodze z synem i mówiłam że
jestem ciekawa czy przyjdą, że co to za koledzy.Nie wiedzieliśmy że oni idą
za nami .I dobrze.Bo tak by nie przyszli, a tak poszliśmy razem do banku
po pieniądze.
Sama chetnie bym wyjechała, ale mam na tyle sumienia że nie chce narażać syna
na jakieś koszty, moja przyjaciółka mi proponowała Londyn w którym mieszka
od 17 lat ---ale nie mając pieniędzy nie ruszam sie , bo przecież nie sztuką
jest wyjechać na cudzy garnuszek.

gabula57
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Lip 22, 2008 17:30   

Przyznaje, na poczatku dawalam sie na to nabrac. Jesli ktos potrzebowal pomocy, nie odmawialam. Ale zycie tutaj nauczylo mnie, ze czlowiek moze liczyc na siebie i nie pracuje po to, zeby robic komus prezenty bez okazji. Teraz juz sie tak nie daje ;)
Ale prawda jest taka, ze zycie za granica wcale nie jest takie proste jak sie wydaje znajomym, ktorzy zostali w Polsce. Tutaj czlowiek musi nauczyc sie walczyc o swoje, bo nikt ci nie pomoze, a juz na pewno nie za darmo. I jest masa innych rzeczy, ktore na poczatku moga wydac sie trudne. Zwlaszcza szukanie pracy i mieszkania. Nie zawsze jest kolorowo i bajecznie. Czesciej zdarzaja sie ciezkie chwile, gdy czlowiek ma ochote rzucic to wszystko i wrocic do domu, do Rodziny.

Tania
Marzycielka
Moderator

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Sie 03, 2008 00:32   Re: Dlaczego wyjezdzamy z kraju?

Dlaczego wyjezdzamy z KRAJU!!!!
Moim zdaniem, opuszczanie ojczystych stron przez Polakow, niejednokrotnie wiaze sie z tym, ze dla wiekszosci przecietniakow brak jest perspektywicznej przyszlej pod wzgledem spoleczno-ekonomiczno-rodzinnej wizji zycia. Dlatego tez, niech nikogo nie dziwi fakt, wciaz poglebiajacej sie emigracji rodakow na Zachod w celu poszukiwania lepszego chleba. Chociaz, ten niby lepszy chleb nie zapewnia w tych przebywajacych na obczyznie Polakow zadnych zlotych kokosow!!!! Ale, tak czy owak, nalezy docenic ich niezmiernie wielka odwage, a takze w wiare lepsze chwile zycia. TRZYMAM I POPIERAM ICH DAZENIA DO REALIZACJI ZYCIOWYCH CELOW!!! :mrgreen:

DKXUP
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Sie 04, 2008 13:50   

Mozliwe, ze zle Ciebie zrozumialam, ale wcale nie uwazam, ze osoby, ktore wyjechaly za granice to przecietniaki. Taki wyjazd dla wielu z nich stanowi ciezkie przezycie. Czesto jest tak, ze nie wszyscy daja rade i wracaja, bo nie maja sily. A zeby przezyc za granica czlowiek musi miec w sobie mnostwo sily i samozaparcia. Musi byc cierpliwy i czujny, bo nawet najlepszy przyjaciel moze sie okazac Twoim wrogiem.
I kiedy tak patrze na tych nowo przybylych, to jest mi ich szkoda. Trafiaja do agencji pracy prowadzonej przez Polakow i sa oszukiwani. Bariere stanowi tez brak jezyka i nieznajomosc prawa kraju.
I masz racje w jednym. Faktycznie, moze za granica nie zarabia sie kokosow, ale na pewno zarabia sie wystarczajaco. Z jednej tygodniowej pensji Jestes w stanie oplacic mieszkanie, zrobic zakupy, zaplacic rachunki, wyjsc gdzies sie zabawic i jeszcze zdolasz odlozyc troche. A w Polsce? Sprobuj cos takiego zrobic z polska wyplata...

Tania
Marzycielka
Moderator

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Sie 26, 2008 11:34   

za granicą można zarobić ale trzeba się też liczyć z tym, że koszty utrzymania są większe niż w Polsce. znam wiele osób które wyjechały, ale tylko po to żeby zyrobić i tylko na parę lat;

red_rose1207
<Gardens - It's my life!>
Użytkownik

Zaproszone osoby: 7
Miejsce w rankingu: 43
Aktywność (pkt): 20

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Wrz 28, 2008 15:02   

muszę napisać rozprawkę na temat ,, czy chciałabym w przyszłości mieszkać i pracować w Polsce??,,Pomogły mi trochę wasze komentarze. :cool:

ciasteczko
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 18:05   

Wyjeżdżamy... bo czujemy żal do Ojczyzny.Nie mamy pracy.Nie mamy szans na mieszkanie. Nie mamy godziwej płacy . Nie mamy za co żyć. Kredyty Nas przerastają. Krajem rządzą ludzie bez wyobrażni- nadal ponad 20 lat po komuniżmie jesteśmy bardzo dcaleko w tyle za rozwojem- wręcz się cofamy> Moi znajomi boja się mieć więcej aniżeli jedno dziecko.
I nie piepszcie mi o moim niedorozwoju bądz o nieumiejętność odnalezienia się w realu. W moim kraju nadal rządzi - umiejętność przekupstwa, łapówkarstwo, układy,znajomości, spowinowacenia. Ostatnio w mojej rodzince ktoś staral się zdać aplikację radcowską - niestety pomimo uwolnienia spod ,,koniugacji rodzinnej ,, nadal tkwimy w martwym punkcie.Ponad 90% to nieudacznicy, co chcą zaistnieć - tak wynika z danych. Pewne sfery zarezerwowane dla wyjątków.Klops.

Wrocą .. owszem -wrocą ludzie - z kasą aby pograć znow komuś na nosie.

Ann
Ann
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 2
Aktywność (pkt): 272

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 00:06   

Zupełnie sie z Tobą zgadzam !!!!!!!!!

gabula57
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:12   

A ja nie... wszystkie poważne instytuty mówiąo wzrości gospodarczym wększym niz średnia w Europie a jeżeli ktoś w to nie wierzy i uważa że tutaj nic nie ma to polecam podróż na antarktydę. Nie chcemy w kraju antypatriotów.

jamamajajka
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Polityka i wydarzenia » Dlaczego wyjezdzamy z kraju?