Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Kulinaria » dajcie przepis na szarlotke
dajcie przepis na szarlotke
Wiadomość Autor
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 16:18   dajcie przepis na szarlotke

wstyd mi :oops: ale nigdy nie robilam szarlotki .bo slyszalam ze to czasochlonne zajecie .napiszcie jakie znacie ciekawe przepisy :smile: :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :roll:

anina
to tylko moje zdanie
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 84
Aktywność (pkt): 10

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Lip 13, 2008 16:53   

Proszę bardzo, polecam zresztą, bo mi zawsze wychodzi:
6 szklanek maki,
3 szklanki cukru,
4 zoltka,
500g margaryny,
2 lyzeczki proszku do pieczenia,
sol,
aromat waniliowy,

posiekac wszystko, szybko zarobic igleboko zamrozic. Jablka, najlepiej niedojrzale, obrac i okroic w strozyny o grubosci ok.1 cm Zamrozona 1/2 ciasta zetrzec na wysmarowana blache i wylepic dno i brzegi jak najciensza warstwa. Do jablek dodac cukier ok 0.5 szklanki na 1 litr gotowych jablek. Od razu wykladac na blache (jak poczekasz puszcza wode). Bialka ubic, dolozyc 2 lyzki maki ziemniaczaniej cukier 0,5 szklanki i dalej ubijac. Mase podobna do bezowej rozsmarowac na jablkach. Zetrzec na wierzch reszte ciasta. Piec nagrzac do 220C i w ciagu pieczenia podnosic temperature do 300C. Pieczenie trwa ok 60-80 min. Szarlotka wychodzi b.slodka - chcesz kwasniejszej zmniejszaj ilosc cukru kolejno w pianie i jablkach.

smacznego

domek
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 12:24   

dziekuje CI bardzo .napisze jak wyszla .kiedy ja zrobie::::) :grin: :grin: :grin: :grin:

anina
to tylko moje zdanie
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 84

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 17:31   

Sprawdzony przepis na kruchy spód pod szarlotkę i wiele innych wypiekow pod tytulem - np. sernik, pleśniak, każdy owoc nadaje się na wrzutę pod wypieczone badż nie ciacho.. A jeśli tyczy sie jabluszek , to polecam prazone , albo zupełnie surowe w ćwiartkach albo potarkowane i odciśnięte z odrobina cukru . Bosko smakuje kruche z konfiturka z czarnej porzeczki lub aronii z jabluszkiem .

KRUCHE
2 szklanki mąki rozmieszać z proszkiem do pieczenia , dodać 3/4 szklanki cukru rozsiekać z kostką margaryny , wbić 3 żoltka - wszystko szybciutko wyrobić , schłodzić ...Rozwalkować na dużą blachę piekarnikową . a jak kto woli odrobinę grubsze wybrać odpowiednio zmniejszony rozmiar blachy .
Wklad dowolny - koncepcja , smak, fantazja dozwolone wedle wyboru.

Ann
Ann
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 2
Aktywność (pkt): 272

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Lip 28, 2008 02:14   szarlotka

Podaje przepis, któy zapewnia super szarlotkę, zresztą tutaj są zdjęcia:
http://www.bonapetit.pl/blog/?p=183

Składniki do ciasta:
70 dkg mąki
1¼ opakowania masła roślinnego
½ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka

Składniki do nadzienia:
1½ kg kwaśnych jabłek
kilka goździków
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru

Przygotowanie ciasta i nadzienia:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.
Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem.

Pino
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Wrz 21, 2008 12:00   

ale glupia :mrgreen:

lol
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Mar 12, 2009 13:32   

Ja mam jeden sprawdzony przepis na szarlotkę. Kiedyś szukałam w necie przepisu, znalazłam i zrobiłam. Wyszło świetnie :)

Składniki:

* CIASTO
* 4 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 kostki margaryny
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 całe jajka + 2 żółtka
* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* NADZIENIE Z JABŁEK
* 2 kg jabłek
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka bułki tartej

Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

ina

Miejsce w rankingu: 86

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 11:01   

Bardzo lubię szarlotkę :lol: i daję przepis:

Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
• 3 żółtka
• 1 całe jajko

Jabłka:
• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
• około 12 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 5 -10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu

* Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
* Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
* Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
* Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :razz:

lukas0012

Miejsce w rankingu: 76
Aktywność (pkt): 11

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Kulinaria » dajcie przepis na szarlotke