|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 18:28 Czy uroda decyduje o zdobyciu pracy?
|
|
|
Witajcie
Tak wiele mówi się o atutach urody nie tylko tej kobiecej ale i męskiej. Kobieta - piękna, szczupła, zadbana, o świetnej figurze i fantastycznym uśmiechu; mężczyzna - wysportowany, dobrze zbudowany, najlepiej opalony i wiecznie tryskający energią -- oto stereotypy, które mam nadzieję niedługo przejdą do lamusa. Ale póki co to zastanawiałem się nad takim problemem - czy uroda decyduje o tym czy dostaniemy daną pracę czy nie? Jak myślicie? Ja osobiście sądzę, że głupotą jest kierować się przy wyborze dobrego pracownika tym jak on wygląda. Przecież uroda - wygląd zewnętrzny to nie wszystko. Możemy wyglądać jak modele z pierwszych okładek żurnali o modzie czy stylu a w rzeczywiśtości być nie tylko opryskliwi i niemili ale także niezbyt błysktoliwi i bez tak zwanego polotu. A może być także i tak, że jesteśmy niezbyt urodziwi ale za to prawdziwe z nas dusze towarzyskie no i jako pracownicy jesteśmy też lubiani, uśmiechnięci i do tego naprawdę odpowiedzialni za to co robimy i jak pracujemy.
No więc wracając do tematu jak myślicie uroda to decydujący element w staraniu się o pracę czy nie?
Pozdrawiam |
|
nieznany
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 42 Aktywność (pkt): 20
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 12:10
|
|
|
ja myślę że może nie jest to decydujący element ale napewno cos ma do tego czy dostaniemy tą pracę czy nie |
|
marzea
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 95 Aktywność (pkt): 8
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 12:20
|
|
|
| uważam ze uroda ma większy wpływ na zdobycie pracy niż doświatczenie |
|
maxiuq
Pkt. łącznie za posty: 1 Miejsce w rankingu: 46 Aktywność (pkt): 18
|
0
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:13
|
|
|
maxiuq ale z tego co twierdzisz wychodzi na to że ktoś brzudki gruby... itp. nie ma szansy na zdobycie pracy a ja widze ze duzo nieładnych ludzi pracuje po biurach, pocztach, kasach |
|
marzea
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 95 Aktywność (pkt): 8
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 20:27
|
|
|
| Niestety muszę się zgodzić jeśli pracodawca ma do wyboru osobę o tych samych kwalifikacjach i porównywalnym doświadczeniu w pracy uroda może być tym co przeważy szalę na niekorzyść osoby mniej atrakcyjnej |
|
michell
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 3 Aktywność (pkt): 268
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 19:22
|
|
|
Myśle, że nie do końca tak jest. Najważniejsze jest poprostu to czy w ogóle nadajemy się do tej pracy. Nasze umiejętności wykształcenie. Oczywiście jeżeli pracodawca ma do wyboru dwie osoby o podobnych predyspozycjach wybierze tą ładniejszą. Chodziasz nie zawsze, bywa że pracodawcy uważają bardzo atrkcyjne osoby za mało błyskotliwe, inteligentne. |
|
sweetheart
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 137 Aktywność (pkt): 4
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:48
|
|
|
Powiem ci szczerze.
Jak pójdziesz na rozmowę o pracę to musisz wyglądać schludnie(zrobić pierwsze wrażenie).
Bo kto by nie wybrał ładną zgrabną i powabną tylko brzydką pryszczatą i nie używającą dezodorantu?
Pokaż mi swojego pracownika a ja powiem ci jaka jest twoja firma. niektórzy kierują się tą zasadą.
Wiem, że to głupie, ale większość jak nie wszyscy tak robią.
Pracownik ma godnie reprezentować swoją firmę itp. |
|
lukas0012
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 76 Aktywność (pkt): 11
|
0
|
|
|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 15:44
|
|
|
| Uroda ma duży wpływ na tego typu sprawy nikt nie przyjmie do pracy osoby nie schludnej. |
|
ahbryl1
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 83 Aktywność (pkt): 10
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 11:49
|
|
|
Przede wszystkim powinno liczyć się doświadczenie i umiejętności, w dalszej kolejności wykształcenie, znajomość języków obcych. Uroda może mieć dalszoplanowe znaczenie, ale tylko i wyłącznie na stanowiskach związanych z bezpośrednim kontaktem z klientem.
Niestety rzeczywistość często bywa inna. |
|
Kasia
Gość
|
0
|
|
|
|
|