Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Uroda » Czy uroda decyduje o zdobyciu pracy?
Czy uroda decyduje o zdobyciu pracy?
Wiadomość Autor
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 18:28   Czy uroda decyduje o zdobyciu pracy?

Witajcie
Tak wiele mówi się o atutach urody nie tylko tej kobiecej ale i męskiej. Kobieta - piękna, szczupła, zadbana, o świetnej figurze i fantastycznym uśmiechu; mężczyzna - wysportowany, dobrze zbudowany, najlepiej opalony i wiecznie tryskający energią -- oto stereotypy, które mam nadzieję niedługo przejdą do lamusa. Ale póki co to zastanawiałem się nad takim problemem - czy uroda decyduje o tym czy dostaniemy daną pracę czy nie? Jak myślicie? Ja osobiście sądzę, że głupotą jest kierować się przy wyborze dobrego pracownika tym jak on wygląda. Przecież uroda - wygląd zewnętrzny to nie wszystko. Możemy wyglądać jak modele z pierwszych okładek żurnali o modzie czy stylu a w rzeczywiśtości być nie tylko opryskliwi i niemili ale także niezbyt błysktoliwi i bez tak zwanego polotu. A może być także i tak, że jesteśmy niezbyt urodziwi ale za to prawdziwe z nas dusze towarzyskie no i jako pracownicy jesteśmy też lubiani, uśmiechnięci i do tego naprawdę odpowiedzialni za to co robimy i jak pracujemy.
No więc wracając do tematu jak myślicie uroda to decydujący element w staraniu się o pracę czy nie?
Pozdrawiam :)

nieznany

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 42
Aktywność (pkt): 20

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 12:10   

ja myślę że może nie jest to decydujący element ale napewno cos ma do tego czy dostaniemy tą pracę czy nie :P

marzea

Miejsce w rankingu: 95
Aktywność (pkt): 8

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 12:20   

uważam ze uroda ma większy wpływ na zdobycie pracy niż doświatczenie

maxiuq

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 46
Aktywność (pkt): 18

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:13   

maxiuq ale z tego co twierdzisz wychodzi na to że ktoś brzudki gruby... itp. nie ma szansy na zdobycie pracy a ja widze ze duzo nieładnych ludzi pracuje po biurach, pocztach, kasach :P

marzea

Miejsce w rankingu: 95
Aktywność (pkt): 8

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 20:27   

Niestety muszę się zgodzić jeśli pracodawca ma do wyboru osobę o tych samych kwalifikacjach i porównywalnym doświadczeniu w pracy uroda może być tym co przeważy szalę na niekorzyść osoby mniej atrakcyjnej

michell
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP -1 DOWN
Miejsce w rankingu: 3
Aktywność (pkt): 268

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 19:22   

Myśle, że nie do końca tak jest. Najważniejsze jest poprostu to czy w ogóle nadajemy się do tej pracy. Nasze umiejętności wykształcenie. Oczywiście jeżeli pracodawca ma do wyboru dwie osoby o podobnych predyspozycjach wybierze tą ładniejszą. Chodziasz nie zawsze, bywa że pracodawcy uważają bardzo atrkcyjne osoby za mało błyskotliwe, inteligentne. :wink:

sweetheart

Miejsce w rankingu: 137
Aktywność (pkt): 4

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:48   

Powiem ci szczerze.
Jak pójdziesz na rozmowę o pracę to musisz wyglądać schludnie(zrobić pierwsze wrażenie).
Bo kto by nie wybrał ładną zgrabną i powabną tylko brzydką pryszczatą i nie używającą dezodorantu?

Pokaż mi swojego pracownika a ja powiem ci jaka jest twoja firma. niektórzy kierują się tą zasadą.
Wiem, że to głupie, ale większość jak nie wszyscy tak robią.

Pracownik ma godnie reprezentować swoją firmę itp.

lukas0012

Miejsce w rankingu: 76
Aktywność (pkt): 11

UP 0 DOWN  

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 15:44   

Uroda ma duży wpływ na tego typu sprawy nikt nie przyjmie do pracy osoby nie schludnej.

ahbryl1

Miejsce w rankingu: 83
Aktywność (pkt): 10

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Gru 29, 2009 11:49   

Przede wszystkim powinno liczyć się doświadczenie i umiejętności, w dalszej kolejności wykształcenie, znajomość języków obcych. Uroda może mieć dalszoplanowe znaczenie, ale tylko i wyłącznie na stanowiskach związanych z bezpośrednim kontaktem z klientem.
Niestety rzeczywistość często bywa inna.

Kasia
Gość

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Uroda » Czy uroda decyduje o zdobyciu pracy?