|
|
| Wiadomość |
Autor |
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 01:13 Czy dowód będzie końcem wiary?
|
|
|
| Czy dowód na istnienie Boga będzie końcem wiary? Chcemy cudow, próbujemy je udowadniać, ale zapominamy o jednym. Wiara polega na tym, że wierzymy w coś, czego nie ma. Trudne to wszystko. Najgorsze są te pytania natury egzystencjonalnej... Mam wrażenie czasami, że nasza wiara jest mało spójna. Do tego problemy księży... |
|
Anonim
Konto ogólne Użytkownik
Pomógł: 1 raz Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 15 Aktywność (pkt): 51
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 10:12
|
|
|
| bzdura. bzdura, bzdura. Czy jak wierzę w to, że zdam maturę i ją zdam oznacza, że to nieralne, że to koniec tego w co wierzyłam? Jeszcze bardziej człowiek się z tego cieszy. Wyobraź sobie ile milionów ludzi na świecie cieszyłoby gdyby ich wiara została udokumentowana. |
|
Anonim
Konto ogólne Użytkownik
Pomógł: 1 raz Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 15 Aktywność (pkt): 51
|
0
|
|
|
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 18:31
|
|
|
Jest na to stare powiedzenie:
Wiatru nie widzisz, ale czujesz. Tak samo jest z Bogiem nie widzisz ale czujesz. |
|
AdiS
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 36 Aktywność (pkt): 23
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 23:28
|
|
|
| Myśle ze nie ma sie nad czym zastanawiac bo i tak takiego dowodu nie bedzie |
|
olla11
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 25 Aktywność (pkt): 32
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 23:29
|
|
|
| ja tam wieze ze bog jest i sama nazwa wskazuje " wiara " |
|
marysia
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 23 Aktywność (pkt): 35
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 22:07 wiara nie potrzebuje dowodu
|
|
|
ja wierzę żeistnieje BÓG , ,ze PAN JEZUS żyje . miałam osobiste przeżycie z NIM. [ |
|
gabula57
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 2 Miejsce w rankingu: 1 Aktywność (pkt): 407
|
0
|
|
|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 21:46
|
|
|
widzę że boicie się rozmowy o czymś czego nie rozumiecie. chętnie odpowiem na wszelkie pytania. zapraszam do dyskusji !!! |
|
gabusia57
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 22:17
|
|
|
| Ja wierze w istnienie Boga...Można by sie zastanawiać i zastanawiać ale myśle że nie ma to większego sensu... |
|
hurma1988
niezbadane są wyroki boskie... Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 6 Miejsce w rankingu: 11 Aktywność (pkt): 82
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 12, 2008 22:31
|
|
|
| Wierzę bo wpajano mi to od dziecka. Oczywiście fajnie jest wierzyć w coś bo wtedy łatwiej sobie pewne rzeczy wytłumaczyć. Nie spodziewam się by dowód był końcem raczej początkiem. |
|
michell
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 3 Aktywność (pkt): 268
|
0
|
|
|
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 18:54
|
|
|
| no normalnie ja też muszę sie wypowiedzieć na ten temat ! ja tak zupełnie nie wierzyłem w Boga aż do pewnego momentu . nie opiszę tego bo wątpię czy ktokolwiek mi uwierzy w to czego byłem świadkiem . po tym zdarzeniu zacząłem sie modlić codziennie po godzinie rano i wieczorem . wszyscy ze mnie w rodzinie pękali że zostanę księdzem , babka już myślała że zostanę świętym normalnie . A ja tak naprawdę przejąłem sie tym i już modliłem sie coraz krócej , krócej aż modlę sie do tego dnia po 5 min. młodość jest dziwna i niektóre wydarzenia w życiu . po prostu nie powiedziałem o tym nikomu tylko pisałem w swoim zeszycie to co zobaczyłem na własne oczy . mogą sie śmiać wszyscy ale ja i tak będę sie modlił do niego bo mam według niego wiele do ofiarowania . mam już 21 latek i sie normalnie już nie śmieją , nic teraz nie mówią to mnie dziwi. wiara to żaden wstyd |
|
karol a
Gość
|
0
|
|
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 15:55
|
|
|
Dowód końcem wiary, w tym przypadku i owszem, dlaczego, ponieważ ten bóg którego nazywacie Bogiem, chce by ludzie w niego wierzyli nie mając materialnych dowodów, a jeśli taki się znajdzie, w co szczerze wątpię, ponieważ obecny poziom techniki jest zbyt mały(coś ala technika vs. magia)to z Boigiem będzie koniec. Jeśli by taki powiedzmy(wymyślony do świata który opisuję(piszę z kumplem książkę czyli tworze nowy śiwta))Anlytriem(odpowiednik Boga jednak ma wiele modyfikacji które np. gabuli by się bardzo niespodobały)ma swojego awatara, ludzie więdzą że istnieje i znalezienie na to dowodu nie było by wielkim odkryciem.
Teraz kumicie różnicę którą JA widzę?? |
|
geko19912
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 8 Aktywność (pkt): 88
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 15:32
|
|
|
| Czy dowód na istnienie Boga będzie końcem wiary? dowód na istnienie Boga nie będzie końcem wiary na pewno .za pośrednictwem techniki chyba nigdy nie odnajdziemy prawdy na istnienie życia wiecznego czy Boga, to trzeba w sobie znaleźć . A dowodów na istnienie Boga zresztą jest całkiem sporo . awatar gabuli jest dowodem na jej istnienie , tak samo odpowiednikiem na istnienie Boga jest człowiek .................... |
|
karol a
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 4 Aktywność (pkt): 248
|
0
|
|
|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 21:05
|
|
|
Bardzo trafna odpowiedź Karola. Myślę że Bóg nie potrzebuje dawać nam ludziom dowodu na swoje istnienie. A daje, a my -ludzie dalej jesteśmy niedowiarkami. Większość jest jak
Tomasz...........nie uwierzy póki nie dotknie. A nie na tym polega wiara. |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 02:03
|
|
|
| Dzieci się wszystkiego tykają, co też nie wierzą?? I dlaczego technika nie miała by się równac mocą boskim?? No może i nie teraz ale kiedyś, daleko chen w latach może i... i ja w TO wierzę. |
|
geko19912
Użytkownik
Pkt. łącznie za posty: -1 Miejsce w rankingu: 8 Aktywność (pkt): 88
|
0
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 23:16
|
|
|
| Jak dzieci ? Dzieci to dzieci nie mieszaj ich do wiary , bo są jeszcze nierozumne. A technikę kto stworzył ? Bóg ? ? |
|
gabula57
Użytkownik
|
0
|
|
|
|
|