Logo
Szukaj Ranking Ekspertow Ranking Ogolny Ranking Uzytkownikow Użytkownicy Eksperci Zaloguj
Szukaj Ekspertów Ogólny Użytkowników Społeczność Eksperci Zaloguj

Login: Hasło:
pamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!

FORUM   ROZRYWKA      

Odpowiedz do tematu Ekspert Radzi Strona Główna » Dziecko » Maluchy » Czemu służy przedszkole?
Czemu służy przedszkole?
Wiadomość Autor
Wysłany: Sro Paź 29, 2008 20:14   Czemu służy przedszkole?

W moim rozumowaniu przedszkole było miejscem, w którym pracujący rodzice mogli zostawiać swoje dzieci. Dzieci się tam uczyły i przede wszystkim bawiły. Ostatnio to się jednak zmieniło. Teraz przedszkole stało się miejscem, gdzie dzieci są przygotowywane do "wyścigu szczurów". To znaczy od 3 roku zycia najlepiej zeby czytały, pisały i nie wiem co jeszcze. Tak nafaszerowane biegną w wieku 6 lat do podstawówki,gdzie muszą błyszczec wiedzą,by się tam odnależć. Nie rozumiem tego. Ja nie chodziłam do przedszkola, czytać i pisać nauczyłam sie w wieku 5 lat mieszkając u babci. Nie uważam się za osobe głupszą od tych,ktorzy do przedszkola chodzili. Moje dzieci takze nie chodzą do przedszkola, pisania liter uczę je w domu. Uważam,ze jeszcze dosyć obowiązkow w zyciu przed nimi, by od małego je od razu pedzic do szkoły.Na przyszły rok zapiszę corke do przedszkola (w zamian za zerówke, ktorej podobno od przyszłego roku ma nie być), by mogła zapoznać się z zyciem szkolnym przed podstawówką. Na pewno nie poślę jej w wieku 6 lat do pierwszej klasy.
Wracając do sprawy przedszkola,które muszę wybrać dla dziecka w przyszłym roku.Przedszkola publiczne ciesza sie raczej złymi opiniami (niewszystkie rzecz jasna), ponieważ często wymagają remontu, albo mają inne wady.Natomiast niepubliczne są bogate w ofertach i drogie. Miesieczne utrzymanie dziecka w niepublicznym przedszkolu to kwota 800zł, a jak ktos do przedszkola wysyła wiecej niz jedno dziecko? To chyba rodzice pracuja juz wtedy na samo utrzymanie przedszkola.

Radomianka
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sro Paź 29, 2008 21:05   

Jedyne co wyniosłem z przedszkola to złamany nos (przedszkolankę to nawet niezbyt przejęło) i jakże użyteczną umiejętność kolorowania. Czytać nauczyłem się w domu, liczyć jeszcze gdzie indziej. Wredne miejsce to było...

John_Doe
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 0 DOWN
Miejsce w rankingu: 5
Aktywność (pkt): 162

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 30, 2008 02:47   

John czytałam Twojego bloga i szczerze Ci powiem,że Twoje myśli są mi bardzo znane i bliskie. Żeby było jasne,ani Cię nie podrywam,ani nie zamierzam Ci truć,że zycie jest piękne i wszystko przed Tobą ble ble ble...ani też,że tak serio to juz jestes skończony i takie tam,bo to też nie prawda. Jednak to co chcę Ci powiedzieć wymaga prywatnośći,a w żaden sposób nie mogę do Ciebie napisać tak by inni tego nie czytali.
Zresztą nie wiem,czy w ogóle chcesz wiedzieć co mam Ci do przekazania... Pozdrawiam.

Radomianka
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 30, 2008 13:49   

Te... Kowalski Jasiu... Jesteś wyjątkowym chlopakiem... Ta umiejetnosć kolorowania napewno dała Ci poczucie wolności, choc tej jeszcze nie umiesz dostrzec, ani się odnależć .Dla mnie to co piszesz na blogu jest wielce ekskluzywnym spsobem przekazywania swoich uczuć . Masz facet świetne zadatki na stworzenie czegoś nieprzeciętnego..Masz tylko 17 lat , a jesteś znacznie powyżej swego wieku myslącym , wrażliwym , zbuntowanym czlowiekiem. I nieważne czy masz mnie w dupie. możesz okazywać niechęć wedle wszystkiego i wszystkich .
Powiem Ci tak - darzę Ciebie sympatią za to np, że jesteś , ze uprawiasz sobie znany styl pisania . I mi się to podoba . Pisz...

Ann
Ann
Użytkownik

Pkt. łącznie za posty: UP 1 DOWN
Miejsce w rankingu: 2
Aktywność (pkt): 272

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 30, 2008 15:35   

Radomianka napisał/a:
a w żaden sposób nie mogę do Ciebie napisać tak by inni tego nie czytali.
Zresztą nie wiem,czy w ogóle chcesz wiedzieć co mam Ci do przekazania... Pozdrawiam.

Możesz wysłać maila albo PW, kiedyś dojdzie (lepiej mailem) ;)

Dzięki za miłe słowa :)

John_Doe
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 30, 2008 18:57   

Ja to odbieram jako destrukcję : niby potrzebuje kogoś aby pokonać tą swoją nieśmiałość , samotność a na końcu pisze a ja mam to wszystko gdzieś ! Samo destrukcja - tak mi się wydaje (w nim jest) . To tylko moje spostrzeżenia , albo mylę to strasznie z użalaniem się nad sobą (?) może (?) :???:

karol a
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 4
Aktywność (pkt): 248

UP 0 DOWN  

Wysłany: Czw Paź 30, 2008 23:00   

John nie mogę Ci wysłać PW, ponieważ nie jestem zalogowana (problemy z hasłem) i nie mam dostępu do Twoich danych. Nagle stałam sie tu po prostu gościem. Chyba nie mam jednak możliwosci do Ciebie napisać,a szkoda :sad:

Radomianka
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pią Paź 31, 2008 17:05   

Mój e-mail: psychofuck@znajomi.pl

Ja tymczasem sugeruję powrót do tematu przedszkoli w tym wątku ;)

John_Doe
Użytkownik

UP 0 DOWN  

Wysłany: Sob Lis 01, 2008 00:43   

Przykro mi John,ale na podany przez Ciebie email nie dochodzą mi wiadomości. Może będzie łatwiej gdy Ty odezwiesz się do mnie na mój email jusia4444@wp.pl. Z tego co wiem na tym forum przebywają sami fajni ludzie ,więc żadnych głupich wiadomosci się od innych nie spodziewam.

Radomianka
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 15:40   

Ma ktos jakieś poglądy dotyczace przedszkola?

Radomianka
Gość

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pią Lis 07, 2008 21:43   

A ja się nie zgadzam z tymi opiniami. Ja i dwójka mojego rodzeństwa chodziliśmy zarówno do żłobka jak i do przedszkola - o ile żłobka nie pamiętam to przedszkole miło wspominam. Obecnie mam córkę (5,5 roku) do przedszkola poszła jak miała 2 latka i 4 miesiące i jestem z tego bardzo zadowolona, ona zresztą też. Kiedy jest np. chora i musi zostać w domu to marudzi, że chciałaby iść pobawić się z koleżankami, nauczyć nowej piosenki itp. w domu to nie to samo...
Co do przedszkoli to owszem wiele z nich wymaga remontu, ale to nie mury tworzą przedszkole a nauczyciele pamiętajmy o tym. Przed posłaniem dziecka do przedszkola warto wybrać się na zajęcia otwarte ( u nas organizowane są raz w tygodniu) i ocenić pracę nauczyciela, jego podejście do dzieci itp.
Moje, podkreślam MOJE zdanie (żeby nie było że kogoś na siłę namawiam czy coś...) jest takie że jeśli tylko jest taka możliwość dziecko powinno chodzić do przedszkola - żadna nawet najlepsza mama, babcia, ciocia czy opiekunka nie zastąpią malcowi kontaktu z rówieśnikami i nie nauczą go "na sucho" zachowania się w grupie. ZDECYDOWANE TAK DLA PRZEDSZKOLA :!: :!: :!:

kotek
Użytkownik

Miejsce w rankingu: 150
Aktywność (pkt): 3

UP 0 DOWN  

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 15:48   

życie nie jest piękne ale trzba sie nim cieszyć bo jest ono któtkie.

Gość

UP 0 DOWN  

Display replies from:   
Ekspert Radzi Strona Główna » Dziecko » Maluchy » Czemu służy przedszkole?