Wysłany: Czw Mar 26, 2009 19:15 A co gdy nam się znudzi nasz pupil...
|
|
|
Witajcie
Niedawno zbulwersowała mnie decyzja mojego znajomego, który miał psa przez 6lat od szczeniaka. Niestety musiał swoje mieszkanie dostosować do wymogów nowego lokatora jakim była starsza kobieta - matka kumpla. Nie chciała ona psa, który tak naprawdę nie bardzo przeszkadzał. Spał dużo, nie wymagał ciągłej uwagi, nie wołał co godzinę na podwórko - jednak decyzja zapadła - psa trzeba się pozbyć. Kumpel dał ogłoszenie do prasy że odda psa w dobre ręce. A że kochał zwierzaka to naprawdę sprawdził dom do którego pupil trafił. Nawet co jakiś czas go odwiedza. Ares miał sporo szczęścia ale co zrobić z psiakami, które "nam się znudziły" bo za dużo czasu jest potrzebnego na ich pielęgnację oraz na ich ogólną opiekę itp.itd. Jak myślicie co zrobić wtedy z takim "żywym balastem"?
Na pewno nie wolno zwierzaka wyrzucić albo porzucić - przecież one też mają swoje uczucia i tracą zaufanie, gdy nagle z dnia na dzień utracą swój dom Myślę, że jeśli już naprawdę ich nie chcemy to zapewnijmy im dobry dom zastępczy, sprawdźmy przyszłych właścicieli. Nie róbmy niczego pochopnie byle mieć sprawę z głowy. Dobrze też przemyślmy czy napewno jest jedyna decyzja, jaką możemy podjąć. Może jest obok nas, ktoś kogo nasz pupil dobrze zna i właśnie tam znajdzie dobrych i czułych właścicieli? A może nasz weterynarz będzie mógł nam pomóc w znalezieniu psu dobry i ciepły dom? Rozwiązań jest zapewne wiele i możemy wśród nich wybierać.
A jak Wy myślicie? Co zrobić z psem, który się znudził?
Pozdrawiam |
|
nieznany
Pkt. łącznie za posty: 0 Miejsce w rankingu: 42 Aktywność (pkt): 20
|